Till navigation Till innehåll

Den rosa hyllan lockar nya läsare till kvalitetsböcker

Under den knappa månad den rosa bokhyllan med ”Garanterat bra böcker” stod på Ica i ångermanländska Nyland fick biblioteket fylla på med böcker tre gånger. Samma effekt blev det när hyllan ställdes i gallerian i Kramfors.

Text: Helena Lindh.

– Det är ett otroligt sug efter böckerna, säger Madeleine Wallenius, bibliotekschef i Kramfors kommun.

På biblioteken i Kramfors står populärlitteraturen i fokus när det gäller förslag på inköp. Med böckerna från Kulturrådet följer också tillgången till ”smalare” litteratur med kvalitet och mångfald. Bibliotekschef Madeleine Wallenius menar att projektet ”Garanterat bra böcker” fått åtminstone Kramfors bibliotek att lyfta både barn och vuxenlitteratur från Kulturrådets utskick på ett annat sätt än tidigare.

– Det är kul med en så enkel satsning som ger så stor effekt. Vi älskar sättet att dokumentera genom att bara använda en hashtagg. Då kan vi även tipsa våra användare att följa den taggen, säger hon.

Biblioteken i Kramfors har länge arbetat med läsfrämjande, både på egen hand och med stöd av Kulturrådet. Madeleine Wallenius berättar om den service med bokbil som biblioteket har till de äldre invånare som har svårt att ta sig till biblioteket eller till bokbussen och om samarbetet med hemtjänsten som tar med böcker till de äldre som får stöd.

Kvinna i utomhusmiljö.

Madeleine Wallenius, bibliotekschef i Kramfors kommun.

I kommunen bor även en hel del nyanlända. Många har inte har råd med busskort och har därför svårt att ta sig till ett bibliotek med sina barn. För både dem och andra småbarnsföräldrar betyder gåvoböcker och kapprumsbibliotek mycket. Kommunens 22 förskolor har sammanlagt 30 kapprumsbibliotek med i genomsnitt ett femtiotal böcker vardera. Kramfors bibliotek har i en enkät följt upp vad det betyder för föräldrarna och förskolepersonalen.

– Det är enbart positiva reaktioner. Vi har också fått önskemål om fler böcker på arabiska och tigrinja.

Biblioteket planerar att låta delar av de litteraturstödda böckerna som biblioteket fått i satsningen ”Garanterat bra böcker” ingå i kapprumsbiblioteken.

Föräldrar viktiga för att nå även äldre barn och ungdomar

Pandemin har gjort att biblioteket vänt sig mer än planerat till föräldrar i satsningen ”Garanterat bra böcker”, även när det gäller läsfrämjande aktiviteter för äldre barn och ungdomar. Biblioteket har bland annat gjort boktrailers, som föräldrar sett och delat vidare till sina barn. Projektet ”Garanterat bra böcker” har passat väl in i arbetet med att nå barn och unga. Utöver Ica i Nyland och gallerian i Kramfors har hyllan också gjort utflykter till idrottshallen i Nordingrå och till novelläsningar på torget i Kramfors. Nu närmast väntas hyllan vara med i sommarlovsaktiviteten ”Sommarboken”, en årligt återkommande aktivitet för barn i mellanstadieåldern.

– Tidigare har vi känt att en del av böckerna från Kulturrådet inte kommit till nytta. Nu ser vi att allt faktiskt används. Den skrikiga färgen gör att man upptäcker hyllan. Folk fotar, tipsar och tycker att det är en bra service, säger Madeleine Wallenius.

Fakta

Biblioteken i Kramfors sökte och fick den färgglada hylla och det tillfälliga bidrag som biblioteken kunde ansöka om fram till mars 2020. Satsningen, som gick under namnet ”Garanterat bra böcker” syftade till att lyfta de litteraturstödda böckerna på biblioteken runt om i Sverige.

Laddar...