Nyhetsarkiv

Här finnas alla våra nyheter, gamla som nya.

Sökresultat

Visar resultat 1-405

Sortera

År

Månad

Bild för - Backstage_16x9_rod.jpg
Nyhet
18 oktober 2019

Nu fördelar vi verksamhetsbidrag för musikgrupper inför 2020. Några exempel är duon Symbio, Axelsson & Nilsson duo, Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye, Vånna inget, Svenska kammarkören och Susanna Risberg Vilddjur Septett.

Magnus Jensner, chef för Hallands konstmuseum.
Nyhet
18 oktober 2019

Hallands Konstmuseum, Bonniers konsthall och ICIA (Institute for Contemporary Ideas and Art) har fått stöd av Kulturrådet för Performa 2019. Hallands Konstmuseum får bidrag för konstnären Tarik Kiswansons medverkan. Magnus Jensner, chef för Hallands Konstmuseum.

ALMA-juryns ledamot Mats Kempe.
17 oktober 2019

Juryledamoten Mats Kempe presenterade på torsdagen nomineringslistan för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne vid den internationella bokmässan i Frankfurt.

Pojke läser på biblioteket. Foto: Susanne Kronholm
16 oktober 2019

Kungliga bibliotekets förslag rör framför allt centrala lösningar för medieförsörjning och digitalisering. Den missar att det för folkbibliotekens del kan finnas mer akuta behov för att leva upp till bibliotekslagen.

Magazine Spreads.
16 oktober 2019

Så påverkar talbokens format berättelsens uppbyggnad och trender i svenska serier. I höstens nummer av New Swedish Books läser du också om nya titlar och utvalda böcker som redan publicerats internationellt.

Omslag till boken Kärleken vi inte förstår. Foto: Mariella Kucer.
16 oktober 2019

Tidigare i år tilldelades den belgiska författaren Bart Moeyaert Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Nu finns läsnycklar att ladda ner som introducerar böckerna Kärleken vi inte förstår och Alla är ledsna nuförtiden.

Lysande föremål
Nyhet
15 oktober 2019

Performa är sedan starten 2004 världens ledande performance-biennal för bildkonstnärer. I årets upplaga deltar fyra svenska konstnärer i den svenska paviljongen. Ylva Snöfrid, Lap-See Lam, Éva Mag och Tarik Kiswanson är inbjudna att producera helt nya verk för Performa 19 som äger rum på olika platser i New York 1–24 november.

Kvinnan sittande som håller i brinnande ansiktsmask.
15 oktober 2019

Pågående genom hela Performa 19 biennalen kommer Ylva Snöfrid att skapa Nostalgia – Acts of Vanitas, ett nytt konstverk som samtidigt är en levnadssituation. I hennes tillfälliga boende (habitat), i en lokal i New York, kommer detta nya verk att utvecklas genom serier av performancer, som införlivar själva akten av att måla, och teckna, användandet av egengjorda möbler, och personliga ting; vardagsbestyr som att bada, städa och laga mat; och samtalsserier, teceremonier, middagar som är ägnade det dagliga livet.

Tre barn som täcker varandras ögon.
15 oktober 2019

Performa presenterar det första större performanceverket av den svensk-palestinska konstnären Tarik Kiswanson i USA som en del av den svenska paviljongen. Tarik Kiswanson föddes 1986 i Halmstad, dit hans familj flyttade när de gick i exil till Sverige under 1980-talet. I hans konstnärliga praktik – som innefattar skrivande, skulptur, performance, ljud- och videoverk – finns influenser av métissagens poetik: ett sätt att skriva och överleva mellan skilda förhållanden och kontexter. Hans verk undersöker aspekter av migration, vad som vinns och vad som går förlorat i förflyttningen och det mellanrumstillstånd som ofta uppstår. Tankar om rotlöshet, återväxt och förnyelse är återkommande teman i Kiswansons oeuvre. I installationen As Deep as I Could Remember, As Far as I Could See framför elvaåriga barn från New York poetiska dagbokstexter som reflekterar över uppväxtförhållanden och de villkor som följer därav.

Interiörbild med bland annat en vit stol.
15 oktober 2019

För Performa 19 genomför konstnären Lap-See Lam det nyproducerade verket Phantom Banquet, en flerkanalig installation och performance influerad av det språk och de ritualer som finns på kinesiska restauranger i Sverige, lik den hennes familj ägde under många år i Stockholm. Genom narrativt berättande, virtual reality, livemusik och mat inbjuds deltagarna att träda in i det kulturella mellanrum som den västerländska kinakrogen utgör.