Till navigation Till innehåll

Nyhetsarkiv

Här hittar du nyheter från Kulturrådet i datumordning. Sök och filtrera för att hitta artiklar från en viss tidsperiod.

Sökresultat

Visar resultat 1-733

Läsambassadören får blommor på scen.
Litteratur och läsande
22 september 2022

Kulturskribenten och författaren Nioosha Shams är Sveriges nya läsambassadör. Hon presenterades på Bokmässan i Göteborg den 22 september. Den nya läsambassadören vill höja statusen på ungdomsboken samt fokusera på flerspråkighet och modersmål.

Bokmässan.
Litteratur och läsande
20 september 2022

På årets Bokmässa i Göteborg deltar Kulturrådet med monter och flera seminarier. Vi lyfter fristäder, socioekonomiska faktorer som påverkar barns och ungas läsning och – inte minst – uppmärksammas 20-åriga ALMA-priset. Dessutom presenteras den nya läsambassadören!

Färgglad bild med omslaget på Barn och ungdomsbokskatalogen
Litteratur och läsande
15 september 2022

Barn- och ungdomsbokskatalogen går äntligen att beställa! Den är fullmatad med boktips, inspiration, pyssel och spännande intervjuer. Beställ den redan idag för att få den innan läslovet. Katalogen är gratis.

Rapporten Direkta bidrag
Nyhet
15 september 2022

Bidrag från Kulturrådet står för en stor del av intäkterna för aktörer inom det fria kulturlivet. Det visar rapporten Direkta bidrag som följer upp 17 bidrag som fördelats direkt till kulturaktörer inom olika konstområden 2019–2021. Kulturrådet har därmed en central roll för den fria kulturen.

Bagir Kwiek omgiven av sina fyra företrädare som läsambassadör. Foto: Susanne Kronholm.
Litteratur och läsande
14 september 2022

På Bokmässan, biblioteksscenen, torsdagen den 22 september klockan 11.00 får vi veta vem läsrådet utser till läsambassadör för perioden 2022-2024.

Barn som leker med långa rör. Foto: Casper Wijlhuizen.
Barn och unga
9 september 2022

Kulturrådet öppnar ett nytt stöd för utvecklingsprojekt som ska bidra till att alla barn och elever får en likvärdig tillgång till konst ock kultur i skolan, oavsett var de bor eller vilken typ av skola de går i. Bidraget riktar sig till fria kulturaktörer som vill sprida nya metoder och arbetssätt för att utveckla samverkan med skolan.

Scenen från Nordiska arkivdagarna där Karin Åström Iko håller invigningstal
Regional utveckling
9 september 2022

Den 1 och 2 september arrangerades konferensen Nordiska arkivdagarna. Arrangör var Riksarkivet och Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin deltog i ett digitalt spår där hon berättade om rapporten Ett mischmasch av myggor och elefanter.

Härnösands biblioteket. Fotograf: Julia Erixon.
8 september 2022

Den 8 september klockan 19.00-20.00 var det Read Hour – en timme att ägna åt läsning. Vi tänker att det ger mersmak. Här berättar Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet och läsrådets ordförande, om vad läsning betyder för henne.

Affisch på Bokmässan 2022 uppklistrad på betongvägg
31 augusti 2022

Efter två coronaanpassade mässor är det i år dags att åter inta monter och scenerna på Svenska Mässan i Göteborg. Vi deltar med flera seminarier och samtal där vi bland annat kommer att träffa årets ALMA-pristagare Eva Lindström, diskutera hur Norden tagit täten i frågan om fristäder samt avslöja den nya läsambassadören.

Bild för - KUR_4_rosa1_gul_RGB.jpg
Internationellt
26 augusti 2022

Vi har fått i uppdrag av regeringen att ansvara för samordningen av det svenska värdskapet för Europeiska kulturhuvudstadsåret 2029. Senast sista december ska Kulturrådet offentliggöra en inbjudan till städer att kandidera.