Till navigation Till innehåll

Nyhetsarkiv

Här finnas alla våra nyheter, gamla som nya.

Sökresultat

Visar resultat 1-578

Av totalt 6 417 ansökningar har 4 165 beviljats krisstöd.
2 mars 2021

Den 2 mars skickar Kulturrådet in en sammanfattning till regeringen av myndighetens arbete med krisstöden. Det gäller både stöden för inställda och uppskjutna evenemang samt för särskilda behov i kulturlivet under pandemin. Under 2020 fördelade vi närmare 1,2 miljarder kronor för dessa ändamål.

Kulturrådets budgetunderlag 2022–2024.
1 mars 2021

En stor del av 2021 kommer Kulturrådet fortsätta ägna åt överlevnad och förberedelser för nystart av kulturen. Men blicken riktas längre fram än så. Vi utgår från att kulturlivet återgår till det normala med en publik som strömmar till och konstnärer som återtar sin plats på scen. Det är vår utgångspunkt när vi idag överlämnar vårt budgetunderlag till regeringen.

Svante Weyler och Kajsa Ravin. Foto: Hans Alm.
1 mars 2021

De hål i kulturlivet som pandemin har orsakat kommer att förvärras om restriktionerna fortsätter. Värst drabbade är Sveriges teatrar och konserthus, där omsättningen minskat med över 60 procent. Kulturrådet begär i dag nya stödpengar från regeringen, skriver Kajsa Ravin och Svante Weyler.

Bild för - joel-wyncott-WYiIkQFclA4-unsplash.jpg
26 februari 2021

Den 26 februari beslutade regeringen om den extra halva miljard som utlovats tidigare i en ändringsbudget. Förutom Kulturrådet är det återigen Konstnärsnämnden, Filminstitutet, Författarfonden och Sametinget som ska fördela krisstödet till kulturen.

Illustration av kvinna med en megafon
24 februari 2021

2021 års mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award tillkännages den 30 mars vid ett digitalt direktsänt program från biblioteket TioTretton i Stockholm.

Foto på ungdom som lyssnar med hörlurar liggandes i ett bibliotek. Fotograf: Susanne Kronholm.
23 februari 2021

Höjd budget, ny ansökningsomgång, översyn och webbinarium – just nu händer mycket kring Kulturrådets inköpsstöd till folk- och skolbibliotek.

Bild för - andrik-langfield-ITQVgbjG-q4-unsplash.jpg
23 februari 2021

Torsdagen den 25 februari öppnar Kulturrådet ansökningsomgången för inställda och uppskjutna kulturevenemang med anledning av pandemin. Kulturrådet fattar beslut om hur bidraget kommer att fördelas cirka sex veckor efter sista ansökningsdatum 15-17 mars. I anslutning till utlysningen arrangeras ett öppet webbinarium om krisstödet fredagen den 26 februari kl. 12.00-12.45.

Pandemin har drabbat kultursektorn hårt och har påverkat Kulturrådets arbete under året.
22 februari 2021

Arbetet med regeringens stödpaket till kulturen dominerade Kulturrådets arbete under 2020. Att konsten och kulturen haft tillräckliga resurser för att överleva har stått i fokus. Vi har genom all vår bidragsgivning medverkat till att upprätthålla en infrastruktur för ett kulturliv under pandemin och inför framtiden. Det berättar vi om i vår årsredovisning.

Foto på Göteborgs nya fristadskonstnär Ahmad Azzam. Foto: Anders Hansson
11 februari 2021

Under december och januari anlände tre nya fristadskonstnärer till Sverige. Dessutom har fristadsnätverket ICORN publicerat en rapport om sitt arbete med att stärka yttrandefriheten.

Man bär på hög av böcker. Foto: Susanne Kronholm
11 februari 2021

Covid 19-pandemin har påverkat kulturlivet kraftigt. Krisstöden för inställda kulturevenemang har dock bara i viss omfattning mött de behov som uppstått inom litteraturområdet. Därför förstärker Kulturrådet stöden av litteratur med sammanlagt 23,2 miljoner kronor.