Till navigation Till innehåll

Nyheter om tillgängligt kulturliv

Sökresultat

Visar resultat 1-12

Bild på ett barn som lutar mot en möbel. Foto: Carl Öst Wilkens.
10 mars 2020

Hur kan scenkonsten kommunicera och tillgängliggöra scenkonst för barn och unga med svårt intellektuella funktionsnedsättningar? Det är frågan projektet Scen:se arbetat med under tre år.

Föreställningen Hemligheter på Ögonblicksteatern. Foto: Sara Lindquist.
28 februari 2020

Få aktörer har fullt ut lyckats integrera funktionshinderperspektivet i styrning och ledning. Även om många myndigheter, regioner och kommuner jobbar strategiskt med frågan. Det visar Myndigheten för delaktighets rapport om utvecklingen inom funktionshinderspolitiken 2019.

Bild för - pileofbooks.jpg
10 februari 2020

Studieförbundet Vuxenskolan (SV) instiftar ett litteraturpris för lättläst litteratur. Årligen ska 50 000 kronor ges till författare och återberättare av nyligen utgiven litteratur på lättläst. Priset är det första priset för lättläst skönlitteratur i Sverige.

Bild för - Blomma_16x9_gron.jpg
5 februari 2020

Projektet Scen:se, Folkteatern Gävleborg och Kultur Gävleborg arrangerar två kunskapsdagar 30-31 mars. Arrangörerna bjuder in konstnärer, pedagoger, forskare, anhöriga och kulturförmedlare från Sverige, Storbritannien och Norden. Aktörer som arbetar och intresserar sig för konstens och kulturens betydelse för barn och unga med funktionsvariationer. Dagarna är kostnadsfria.

Candoco Dance Company: Face In. Foto: Foto Hugo Glendinning.
30 januari 2020

Vem får ta plats på scenen och vilka kroppar får visas? Sedan länge har Skånes Dansteater arbetat med de frågorna. Den första DansFunk Festivalen ägde rum 2012. Nu är det dags för Dans Funk 3.0, en festival med föreställningar och konferenser.

30 januari 2020

Följa John –  en lekfull upplevelse för stora och små. Foto: Jönköpings läns museum.
26 november 2019

Jönköpings läns museum har tillsammans med Synskadades Riksförbund i Jönköping utvecklat en mer tillgänglig version av sin utställning Följa John. Syntolkning, 3D-reliefer av konstverk och specialdesignade figurer gör att fler får utforska John Bauers verk.

Foto från föreställningen "Superhjältar" , Tyst Teater. Foto: Urban Jörén.
13 september 2019

Tyst teater ingår i ett samarbetsprojekt inom EU-programmet Kreativa Europa. I projektet ingår bland annat att utveckla ett internationellt scenspråk. Här berättar Mindy Drapsa, ny konstnärlig ledare på Tyst Teater mer om projektet.

1 juli 2019

Vad händer med makten som en koreograf, tonsättare eller dirigent har när hela gruppen skapar tillsammans? Hur kan äganderätten bli jämbördig inom gruppen? Vad blir det gemensamma lärandet? Det är frågor som projektet Crossing Motion nu kommer undersöka tre år framåt.

Betänkande om styrningen och uppföljningen av regeringens funktionshinderpolitik.
21 maj 2019

Regeringens särskilde utredare Martin Olauzon har lämnat över betänkandet Styrkraft i funktionshinderspolitiken (SOU 2019:23) till socialminister Lena Hallengren.

+ + +