Till navigation Till innehåll
Framsidorn på Barn- och ungdomsbokskatalogen 2021/22Framsidorn på Barn- och ungdomsbokskatalogen 2021/22Framsidorn på Barn- och ungdomsbokskatalogen 2021/22

Bästa boktipsen för barn och unga

Barn- och ungdomsbokskatalogen är full med lästips. Inklusive böcker för dig med annat modersmål än svenska, e-böcker och ljudböcker.

Katalogen är gratis – beställ exemplar till alla eleverna på skolan, barnen i familjen, besökarna på biblioteket, bokhandeln, förskolan, fritidsgården och barnavårdscentralen, eller bara till dig själv.

Beställ Barn- och ungdomsbokskatalogen 2021/22

Digital version

Bläddringsexemplar:
Barndelen

Ungdelen

PDF-versioner:
Barndelen

Ungdelen

Katalogen innehåller:  

Lästips…
Katalogen är full av de allra bästa boktipsen från årets utgivning för barn, ungdomar och unga vuxna. Inklusive böcker för dig med annat modersmål än svenska, e-böcker och ljudböcker.       

Intervjuer…
Vi har träffat David Sundin som berättar om skrivande och självförtroende, rapparen Gift Blessing som vill vara sig själv, ALMA-pristagaren Jean-Claude Mourlevat som grunnar på livets stora frågor och Dusan Marinkovic som delar med sig av sitt romska perspektiv på berättande.

Inspiration…
”Katalogen är ett fint pedagogiskt verktyg, den passar så väldigt bra för att kunna arbeta läsfrämjande inför Läslovet”, säger skolbibliotekarien Cilla Dalén som ger sina bästa tips på hur man kan använda katalogen. Språkträna med Bokstart och hjälp ditt barn att hitta språket. Dessutom berättar vi allt om biblioteksboosten på förskolan.  

Pyssel…
”Vilken seriefigur är du?” Katalogen innehåller i år extra mycket pyssel. Och så visar vi hur böcker inte bara kan läsas utan även bokjympas med. Bara för att det är kul!

Årets bokväckare…
Årets bokväckare… Väck boken fortsätter och i katalogen berättar vi allt om hur även du kan vara med i lässatsningen. Dessutom reportage om Årets bokväckare 2021: Modersmålsundervisningen i Södertälje.

I samband med Läslovet kommer katalogen även i en digital version. 

Urvalsgruppen:

Böckerna i katalogen är utvalda av experter inom barn- och ungdomslitteratur. Urvalsgruppen består i år av:

  • Johan Anderblad, författare och föreläsare, Stockholm
  • Marcus Barbosa Ferreira, bibliotekarie, Umeå.
  • Jenny Edvardsson, lärare, författare och föreläsare, Kristianstad.
  • Max Elnerud, bibliotekarie, Hornstulls bibliotek.
  • Salomon Hellman, bibliotekarie, Stockholms stadsbibliotek.
  • Natalia Tapio Pardo, bibliotekspedagog, TioTretton, Stockholm.
  • Karin Thorn, bibliotekarie, Seriebiblioteket, Örebro.
  • Matilda Wallin, bibliotekarie, Kista.