Till navigation Till innehåll

Litteraturstödet viktig pusselbit när ellerströms ger ut poesi

Ellerströms är det lilla förlaget som satsar på kvalitet. Förlaget publicerar lyrik, romaner och essäer, ofta översatta från andra språk.

Text: Helena Lindh.

Förläggaren Marie Pettersson beskriver litteraturstödet som avgörande för förlagets utgivning.

– Diktsamlingar står och faller med litteraturstödet, säger hon.

På bokförlaget ellerströms i Malmö arbetar tre förläggare och redaktörer. Förutom prosa, poesi och essäer publicerar förlaget även böcker inom litteraturvetenskap. Totalt blir det mellan 20 och 30 nya titlar om året. År 2020 sökte förlaget litteraturstöd för 21 böcker. Det blev 13 bifall. Bland de åtta titlar som fick avslag hörde fem till utgivningen inom litteraturvetenskap.

– Det brukar se ut ungefär så för oss, det är fina siffror, säger Marie Pettersson, som är förläggare och ansvarig för ellerströms i Malmö.

För ellerströms betyder litteraturstödet väldigt mycket. Förlaget skulle möjligen kunna överleva utan stöd, men det skulle bli på bekostnad av kvalitetsutgivningen. Diktsamlingarna går till exempel aldrig med vinst.

– Stöden är en viktig pusselbit för att få utgivningen att gå runt, säger Marie Pettersson.

Hon beskriver förlagets utgivning som en del av ett större intellektuellt samtal med samtiden, historien och framtiden. För att samtalet över huvud taget ska kunna föras i ett litet språkområde som Sverige behövs bland annat översatt kvalitetslitteratur från andra delar av världen.

– På samma sätt som konstmuséer eller dansföreställningar är viktiga förhöjer litteraturen det samtal vi är med och skapar. 

Om utgivningen enbart styrdes av marknadskrafter tror hon att det skulle vara svårt för förlag som ellerströms att komma fram och nästan omöjligt att arbeta professionellt med kvalitetslitteratur.

Det händer att Marie Pettersson blir förvånad över att en viss bok inte beviljas litteraturstöd, men i stort sett har hon högt förtroende för arbetsgruppernas arbete.

– Jag tycker att de gör ett bra jobb. Det känns som ett kvalitativt och tryggt system, även om man blir besviken ibland.

Kvinna mot betongvägg.

Marie Pettersson, förläggare ellerströms förlag.

Hon berättar om nervösa dagar och veckor efter arbetsgruppernas sammanträden, där det lilla förlagets tre medarbetare otåligt kontrollerar inkommande epost för att få veta hur det har gått. Ellerströms har egentligen bara ett ouppfyllt önskemål när det gäller litteraturstödet och det är att snabbare få svar efter att arbetsgrupperna haft sina sammanträden eller att få ett bestämt datum att förhålla sig till.

– Det är bara en liten detalj, men det skulle vara skönt att veta när beskedet kommer. För oss är det inte avgörande för utgivningen, men för riktigt små förlag kan det vara viktigt att veta att de fått stödet, för att de ska kunna ge ut nästa bok, säger Marie Pettersson.

Om ellerströms

Ellerströms förlag grundades 1983 i Lund och finns numera i Malmö. Ägaren och förläggaren Jonas Ellerström finns i Stockholm. Förlaget ger ut kvalitetslitteratur med fokus på svensk och översatt prosa och poesi, men även akademisk litteratur inom humaniora, essäistik, litterära fragment och japanska klassiker.

Laddar...