Till navigation Till innehåll

Bokhandeln med norrländsk blick och hög kvalitet

Litteraturstödet är viktigt även för bokhandlare, trots att det endast indirekt kommer dem till godo. Bokcafé Pilgatan i Umeå har en uttalad kvalitetsdimension i sin bokhandel.

Text: Helena Lindh.

– Jag tror inte att förlagen skulle våga satsa på en bok med fin utformning och hög kvalitet om de inte visste att de eventuellt kan få litteraturstöd för boken, säger Annika Edlund, en av de drivande bakom bokhandeln.

Kulturföreningen Pilgatan i Umeå står på flera ben. Här finns kafé, bokhandel och programverksamhet med författarmöten, läsecirklar och litterära resor. Den vinstdrivande delen med bokhandel och kafé drivs av ett kooperativ som består av tolv personer. Annika Edlund är en av de tolv och dessutom ordförande för den ideella kulturföreningen.

– Vi har en kvalitetstanke i bokhandeln och säljer till exempel inte deckare som finns staplade nästan överallt. Däremot kan vi ta in vissa litterära deckare, till exempel Åsa Larsson eller Tove Alsterdal, säger hon.

Gult hus med bokhandel sett från gatan.

Bokhandeln på Pilgatan har tre uttalade inriktningar – norrländsk blick, kvinnors utsikt och barnperspektiv. Klassiker hör också till det bokhandeln värnar om, liksom poesi. De tolv som utgör kooperativet läser och håller sig uppdaterade om de böcker som ges ut och gör bokhandelns inköp utifrån det. Annika Edlund arbetar själv som bibliotekarie och sitter också med i juryn för Astrid Lindgren Memorial Award. Det ger henne en god insikt i framför allt barnlitteratur med hög kvalitet.

– Det är svårt att diskutera kvalitet, men har man jobbat länge känner man igen vad det är. Det handlar mycket om språket, men även utförandet, till exempel papperskvaliteten. När det gäller barnböcker kan det också vara hur text och bild samspelar, säger hon.

Medlemmarna viktiga

I den ideella kulturföreningen bakom Pilgatan finns 600 medlemmar, merparten med starkt intresse för böcker och kultur. Här finns möjlighet att anordna boksläpp och författaraftnar eller att läsa och diskutera böcker i läsecirklar. Just nu planeras för en litterär salong, där författare som inte är tillräckligt etablerade för att hålla en egen kväll på bokkaféet i stället får gå ihop och läsa ur eller prata om sin bok under en del av kvällen.

Medlemmarna utgör en viktig bas och skapar en stämning i kulturföreningen och på bokhandeln, men Annika Edlund ser det också som viktigt att det inte blir alltför internt, utan att alla känner sig välkomna.

– Vi vill skapa ett vattenhål för den som söker en bok som ger något mer än bara förströelse. Samtidigt ska ingen behöva känna sig dum för att den kommer in och frågar efter en bok som vi aldrig skulle köpa in.

Annika Edlund känner väl till det statliga litteraturstödet och tycker att det är viktigt även för den verksamhet som Kulturföreningen Pilgatan driver och framför allt för de böcker de köper in till bokhandeln.

– Jag tror inte att förlagen skulle våga satsa på de smalare böckerna, de som kostar mer att ge ut, men som har ett längre liv, om de inte visste att de skulle kunna få litteraturstöd för böckerna. Tack vare litteraturstödet vågar de ge ut de experimentella och spännande böckerna, säger hon.

Bokhandel med bokhyllor och cafébord.

Laddar...