Till navigation Till innehåll

Modigare barnböcker med litteraturstöd

För Lilla Piratförlaget är det statliga litteraturstödet något av en förutsättning för att kunna ge ut litteratur med mångfald och kvalitet.

Text: Helena Lindh.

– Utan stödet skulle vi inte våga ta så många kreativa och ekonomiska risker och det skulle bli en tråkigare litteratur, säger Erik Titusson, förlagschef och förläggare.

När Lilla Piratförlaget startade 2011 var det med det uttalade syftet att ge ut böcker med hög kvalitet för barn och unga. Idag ger förlaget ut ungefär 45 böcker per år av såväl svenska som utländska författare. Bland författarna märks bland annat flera pristagare av Astrid Lindgren Memorial Award, nu senast Jean-Claude Mourlevat.

När Erik Titusson läser manus letar han efter texter som har någon slags språklig eller tematisk originalitet och som gärna får överraska.

– Det måste finnas en tonträff, en närvaro i texten. Sen går jag i gång på humor och sådant som är udda och sticker ut på det ena eller andra sättet, säger han.

När det gäller utländsk litteratur försöker förlaget hitta böcker även från andra länder än de anglosaxiska. Det handlar inte om att Erik Titusson känner ett särskilt ansvar att som förläggare ge ut böcker från andra delar av världen, utan mer om att det finns mycket intressant barnlitteratur i andra länder.

– Det händer mycket spännande i norsk och tysk barnlitteratur, men också i andra språkområden, där konkurrensen inte är lika stor i och med att färre bevakar den litteraturen.

Man mot tegelvägg.

Erik Titusson, förlagschef Lilla Piratförlaget.

Lilla Piratförlaget söker statligt litteraturstöd för alla böcker de formellt kan söka för. Förlaget fyller i den information som krävs, men låter sedan boken tala för sig själv. Som förläggare vill Erik Titusson förstås gärna få stöd för mer, men i stort sett är han nöjd med den andel böcker som får stöd. Han ser det som avgörande för arbetsgruppens trovärdighet att den vågar utvärdera texter och bilder och stå för att det ena faktiskt är bättre än det andra.

– Jag upplever att det är en grupp kvalificerade läsare som gör bedömningen och jag har stort förtroende för den gruppen. I utfallen kan man se att de verkligen jobbar utifrån ett kvalitetsbegrepp, säger han.

Utan litteraturstöd skulle Lilla Piratförlaget troligen ha varit ett mer försiktigt förlag med en större andel utgivning av kommersiellt gångbar litteratur. Stödet gör att förlaget blir modigare och vågar ta både kreativa och ekonomiska risker, något som enligt Erik Titusson också gynnar författare och läsare.

– För oss som satsar på kvalitet för barn och unga är det ett otroligt viktigt stöd och nästan en ideologisk fråga – vill vi att barnen ska ha tillgång till den bästa litteraturen och vill vi att den ska nå ut i hela landet?

Om Lilla Piratförlaget

Förlaget är ett barn- och ungdomsförlag som grundades 2011. Redaktionen består i dag av fem medarbetare som ger ut ungefär 45 titlar per år. Upplagorna varierar i omfång. Lilla Piratförlaget är ett systerförlag till Piratförlaget som stöttar när det gäller bland annat försäljning och marknadsföring.

 

Laddar...