Till navigation Till innehåll
Närbild på Bagir Kwiek, läsambassadör 2019–2021. Närbild på Bagir Kwiek, läsambassadör 2019–2021. Närbild på Bagir Kwiek, läsambassadör 2019–2021.

Foto: Susanne Kronholm

”Fantasin är ett bra ställe att vara på, där finns inga begränsningar”

Bagir Kwiek var läsambassadör 2019–2021. Denna intervju gjordes i samband med att Bagir började som läsambassadör.

Han valdes utifrån en öppen nomineringsrunda i september–oktober då alla hade möjlighet att nominera sin kandidat till ny läsambassadör. Därefter har en sakkunniggrupp tillsammans med Kulturrådet gjort ett urval av kandidaterna. Dessa har Kulturrådet gått vidare med och utsett den nya läsambassadören utifrån. Meriterande var erfarenhet av litteratur och läsfrämjande.   

Nu är du läsambassadör – hur känns det?

–  Det känns otroligt spännande, hedrande och roligt. Från att vara ett Bergsjön-barn, från gatan, till att bli Sveriges läsambassadör – jag kan knappt hitta de rätta orden.

Vem är Bagir Kwiek?

– Jag är människa, svensk, rom. Jag är en aktivist. För mig är det någon som verkligen tror att det går att förändra, hur hopplöst det än är. Det är också en person som kan se när något är fel och väljer att höja sin röst.

Vad betyder litteratur och läsande för dig?

– Jag älskar att läsa. Att bli presenterad på Bokmässan som författare, det var ett ögonblick jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva. Det var när jag skrev sagoboken Det var en gång det som inte var tillsammans med Monica Hirsch.

–  Det är en känsla jag vill förmedla vidare. Jag vill uppmuntra andra att aldrig ge upp, aldrig sluta tro på att man kan göra det omöjliga möjligt. Fantasin är ett bra ställe att vara på, där finns inga begränsningar.

Vilken betydelse har det att läsambassadören har fokus på minoriteten romer?

– Det är jätteviktigt att man lyfter upp romerna i Sverige, just för att det är en grupp som varit utanför så länge. Tittar man på romernas historia i Sverige är det en mörk och hemsk historia. Det är viktigt att känna till den. Det är viktigt att bli inbjuden i olika sammanhang, som att få vara läsambassadör.

Hur tänker du ta dig an uppdraget?

– Jag har med mig det romska tänket, att det är familjen och folket som är det viktigaste. Jag vill fråga romerna vad som intresserar dem – vi gör det här tillsammans! Jag vill även vara en brobyggare mellan romerna och majoritetssamhället.

– Det är viktigt att vara på platser där ungdomar är. På fritidsgårdar, skolor… Det gäller att inte underskatta ungdomar, de är intresserade. Jag tror också att ljudböcker är viktiga – det talade ordet för att nå ut är viktigt, särskilt för ett folk som inte alltid gått i skola och inte alltid är läskunniga.

Tre lästips:

Boken om Bagare Bengtsson av Lennart Hellsing
”Jag har så många favoriter men det här är en bok som mina barn fortfarande kommer ihåg. Pappa, pappa, kommer du ihåg Bagare Bengtsson? säger de.”

Pilgrimsresan av Paolo Coelho  
”I slutet av boken är det en man som i en dröm hittar en skatt nedgrävd i sin trädgård. Och för mig, under en jobbig period, betydde det att jag inte behövde leta efter en speciell plats ute i världen, att min skatt fanns hemma. Jag var färdig med min egen pilgrimsresa.”

Danger! Educated Gypsy av Ian Hancock
Det är en bok som har gett mig många nya tankar och idéer. Den handlar om romernas historia och om att vi romer kommit till en nivå där vi börjar förstå mer om våra rättigheter. Och om hur viktigt det är att utbilda sig och förstå sin historia för att kunna gå vidare. 

Namn: Bagir Kwiek

Ålder: 47 år

Bor: Bergsjön, Göteborg

Bakgrund,

i urval:

  • En av initiativtagarna till Vi är romer!, som fick utmärkelsen Årets utställning 2013.
  • Sagoboken Det var en gång det som inte var, skriven tillsammans med Monica Hirsch.
  • ”Tre dagar i Auschwitz” i antologin Den ohörda historien: Romer och resandeberättelser.
  • Sakkunnig och samhällsvägledare för Göteborgs kommun och Sensus via Romano Center.
  • Ordförande för Romer för Kulturell utveckling, styrelsemedlem i Romska kulturföreningen i Västra Sverige.
  • Översättare, debattör, arrangör, medlem i referensgrupper, med mera…

Laddar...