Till navigation Till innehåll

Hitta inspiration: Kreativa Europa

Sökresultat

Visar resultat 1-14

Bortas Josefine Anderson i clownsminkning och en gul stickad sjal.
2 mars 2023

Bortas Josefine Andersson är frilansande skådespelare, regissör, manusförfattare och en av grundarna till clowngruppen 1 2 3 Schtunk. Hon är också en av kursdeltagarna i Centre Stage Core som är en del av det europeiska samarbetsprojektet Centre Stage, vars mål är en mer jämlik scenkonst.

Foto på Elena Balzamo som ler mot kameran. Elena har en mörk page och är klädd i en senapsgul klänning med ett stort svart halsband. Bakgrunden är randig i röda toner.
2 mars 2023

Elena Balzamo är en av de översättare som tilldelades i-Portunus mobilitetstöd för litterära översättningar under 2021, (sedan oktober 2022 heter stödet Culture Moves Europe). Vi på Kreativa Europa Desk Kultur ställde några frågor till Elena som nyligen kommit hem till Paris efter att ha varit på jobbresa i Sverige.

Bild på en grupp med människor som står och pratar.
2 mars 2023

Konst och kultur kan ha en avgörande roll för att skapa dialog och sammanhållning. Flera av våra största utmaningar kräver både kollektiva insatser och ofta europeiskt eller internationellt samarbete. Europeiska samarbeten ger nya perspektiv och främjar konstnärlig utveckling. Samtidigt är det inte alltid lätt att samarbeta och att bygga upp långsiktiga strukturer. Hur ser ett Kreativa Europa-projekt ut?

Bild på Maxim på en tågperrong med två tåg bredvid. Han sitter på en stol med gul skjorta och mörk kavaj.
EU:s litteraturpris
14 februari 2023

Under hösten 2021 tilldelades författaren Maxim Grigoriev EU:s pris för samtida litteratur – European Union Prize for Literature. Vi tog tillfället i akt och intervjuade honom!

Gruppbild på alla kursdeltagare, tagen på hotellets takterrass.
17 december 2021

Genom Frida Mellbin, kommunikatör på Förvaltningen för kulturutveckling, får vi följa med på en kursvecka i Spanien. Det är den första fysiska träffen för samarbetsprojektet Centre Stage sedan pandemin.

Seed Change, 2019 - konstnärlig intervention i gamla skeppsvarvet i Gdansk av Mary Conroy, Limerick, Irland. Foto: Dabrowska, NCK Gdansk
27 maj 2021

I projektet Memory of Water har organisationer i sex europeiska städer med anknytning till vatten undersökt hur konstnärer kan påverka framtida kulturplanering i sina hemstäder med särskilt fokus på bevarandet av det postindustriella kulturarvet.

Deltagare i projektet Center Stage. Fotograf: Neta Norrmo
25 maj 2021

Centre Stage är ett europeiskt samarbetsprojekt för att främja villkoren för konstnärligt verksamma kvinnor inom scenkonst. Projekt vill vara med och bidra till en förändring på både individuell och strukturell nivå.

Vy från Östersjöns författar- och översättarcentrum
23 februari 2021

Intervju med Lena Pasternak, konstnärlig ledare för Östersjöns författar- och översättarcentrum (ÖFÖC) om Kreativa Europas projektet Translation in Motion.

A Radar Styled Novel. Foto: Mats Bäcker. En man och en kvinna i svart klädsel på ett torrt gräsfält med grön rök.
5 juni 2020

A Radar Styled Novel är projektledare till det europeiska samarbetsprojektet The Sphere, som beviljats stöd från Kreativa Europa.

Tre dansare på ett soligt torg, där en av dansarna sitter i rullstol.
29 november 2019

Europe Beyond Access hjälper dansare och koreografer med funktionsnedsättning att bryta igenom glastaket. Skånes Dansteater är en av sju parter i projektet som får stöd av Kreativa Europa.