Till navigation Till innehåll
""""""
Finansieringsmöjligheter för de kulturella och kreativa sektorerna.

Andra EU-stöd

Det finns intressanta finansieringsmöjligheter för de kulturella och kreativa sektorerna även inom andra EU-program. Här hittar du information om stöd inom andra EU-program och fonder under programperioden 2021–2027.

Stöd inom andra sektorsprogram

Webbinarium om andra EU-stöd: 

Se den textade inspelningen på vår YouTube-kanal

Den 21 oktober 2021 anordnade vi på Kreativa Europa Desk Sverige ett webbinarium om andra EU-stöd. Här får du information om Horisont Europa, Erasmus+, CERV och Europeiska solidaritetskåren.

Guide till EU-finansiering

Europeiska kommissionen har en interaktiv bidragsguide för kulturella och kreativa sektorer. Guiden som är sökbar innehåller 21 EU-program och fler än 70 stödmöjligheter.

Guide till EU-finansiering

EU:s fonder och program

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tagit fram en guide som ett stöd för kommuner, regioner och andra aktörer att få en överblick av vilka EU-fonder och program som finns för programperioden 2021–2027.

SKR:s guide

Erasmus+

Erasmus+ är EU-kommissionens program för utbildning, ungdom och sport.  Programmet har fokus på följande delar:

•  Mobilitet (kompetensutveckling, fortbildning, studiebesök, erfarenhetsutbyten)
•  Projektsamarbete (strategiska partnerskap och utvecklingsprojekt)
•  Stöd för policyförändring (verktyg, metoder och arbetssätt för strategisk utveckling på europeisk policynivå)

Nytt för programperioden 2021–2027 är också att det går att ansöka om ackreditering för flera år.

Nationella kontaktpunkter för Erasmus+ i Sverige är Universitets- och högskolerådet, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Riksidrottsförbundet.

Kontakt och läs mer 

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) ansvarar för ungdomsdelen i Erasmus+.

Mer om Erasmus+ Ungdom

Universitets- och högskolerådet (UHR) ansvarar för utbildningsdelen i Erasmus+, vilket även inkluderar olika stöd till exempelvis kompetensutveckling, informellt lärande och volontärarbete i Europa.

Mer om utbildningsdelen i Erasmus+

Riksidrottsförbundet ansvarar för idrottsdelen i programmet, exempelvis inkluderas dans inom idrott.

Mer om idrottsdelen i Erasmus+

Mer om Erasmus+ och om aktuella utlysningar på Europeiska kommissionens Funding & Tender Portal

Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV)

CERV är EU:s program för att skydda och främja mänskliga rättigheter och värden. Syftet är att upprätthålla öppna, demokratiska och inkluderande samhällen inom EU.

Målen med programmet är att främja jämlikhet och rättigheter, främja EU-medborgares engagemang för och deltagande i demokratin och att bekämpa alla former av våld mot barn, unga, kvinnor och andra riskutsatta grupper samt stödja och skydda de som utsatts för sådant våld.

Flera olika stödtyper finns att söka. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är nationell kontaktpunkt för det nya EU-programmet (lanserades 2021).

Kontakt och läs mer

Läs mer om Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV)

Europeiska solidaritetskåren

Europeiska solidaritetskåren är EU:s program för att kunna möta upp ungas samhällsengagemang genom att erbjuda dem möjligheter att göra nytta i lokalsamhället och i relation till sina medmänniskor.

MUCF fördelar bidrag för volontärprojekt och solidaritetsprojekt.

Volontärprojekt: Inom Europeiska solidaritetskåren erbjuds unga mellan 18 och 30 år en möjlighet att verka som volontär där syftet är att stödja lokalsamhället. MUCF fördelar bidrag till svenska verksamheter som vill ta emot eller sända volontärer.

Solidaritetsprojekt: Programområdet ger unga möjlighet att få bidrag för att genomföra egna projekt med ett internationellt perspektiv i sitt hemland. Solidaritetsprojekt ska initieras och genomföras av unga och ska bidra till att förbättra lokalsamhället.

Kontakt och läs mer

Mer om Europeiska solidaritetskåren

Horisont Europa

Horisont Europa är EU:s program för forskning och innovation. Vinnova och Vetenskapsrådet är nationella kontaktpunkter för programmet.

Förutom finansiering erbjuder programmet även kunskaps- och erfarenhetsutbyte samt nätverksbyggande med kollegor i och utanför Europa. Programmet är till för alla typer av organisationer inom näringsliv, offentlig sektor, forskningsinstitut, universitet, högskolor, företag, industri och civilsamhälle.

Horisont Europa ska:

• stärka EU:s vetenskapliga och tekniska grund, samt det europeiska forskningsområdet
• främja EU:s innovationskapacitet, konkurrenskraft och jobbskapande
• ge resultat i de frågor som är viktigast för oss alla; behålla vår socioekonomiska modell och våra värderingar

Programmet har tre huvudinriktningar inom vilka projekt kan få finansiering: Vetenskaplig spetskompetens, Globala utmaningar och europeisk industriell konkurrenskraft samt Innovativa Europa.

Inom området Globala utmaningar finns exempelvis programdelen Kluster 2: Kultur, kreativitet och inkluderande samhällen. Inom denna del kan stöd sökas för projekt som bidrar till att stärka demokratisk styrning och medborgarnas delaktighet, skydda och främja kulturarvet och bemöta utmaningar kring mångfacetterade sociala, ekonomiska, tekniska och kulturella förändringar. Migration och integration är också prioriterade frågor. Klustret har stort fokus på humaniora och samhällsvetenskap.

Inom området Innovativa Europa finns Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT) som sammanför viktiga aktörer inom forskning, utbildning och näringsliv för att arbeta mot gemensamma mål som främjar innovation. Från 2021 finns möjlighet att ansöka om att delta i en Knowledge and Innovation Community for Europe’s vibrant Culture and Creative Sectors and Industries (CCSI), läs mer här.

kontakt och läs mer

Läs mer om Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT)

Läs mer om Horisont Europa

EU:s struktur- och investeringsfonder

I Sverige finns tre europeiska struktur- och investeringsfonder (även kallade ESI-fonder) med relevans för de kulturella och kreativa sektorerna. Fonderna innehåller flera olika program och stödformer som du kan läsa mer om på respektive ansvarig myndighets webbplats.

Kontakt och läs mer

Svenska ESF-rådet är ansvarig myndighet för Socialfondsprogrammet.

Läs mer om Europeiska socialfonden

Tillväxtverket är ansvarig myndighet för de regionala strukturfondsprogrammen och Interreg.

Läs mer om Europeiska regionala utvecklingsfonden

Jordbruksverket är ansvarig myndighet för Landsbygdsprogrammet.

Läs mer om Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Information om utlysningar finns på respektive programs och ansvarig myndighets webbplats.  

Läs mer om EU:s struktur- och investeringsfonder på eufonder.se

Våren 2016 lanserades "Klokboken" om hur kulturaktörer kan söka stöd för projekt inom ramen för ESI-fonderna. Flera av tipsen gäller även för den nuvarande programperioden 2021–2027.

Läs mer om "Klokboken"

Information om svenska projekt inom struktur- och investeringsfonderna
Kulturrådet har i uppdrag från regeringen att varje år redovisa antalet svenska projekt med kulturanknytning som beviljas stöd via EU:s struktur- och investeringsfonder.

Läs vilka projekt och organisationer som har beviljats stöd här

Kontakta oss

Elin Rosenström

Head of Creative Europe Desk Sweden

Ann Traber

Matilda Ekström

Laddar...