Till navigation Till innehåll
Breddat utbud

Dataspelsmusik blev konsert

Att lära sig använda datorn som ett musikinstrument. Den ambitionen tog kulturskolan i Grästorp hela vägen till scenen i Vara konserthus. Men vägen till konserthuset gick över nerladdade dataspel.

Håkans bästa tips

  • Börja med korta dataspelsklipp på 1-2 minuter.  Långa klipp kan bli övermäktiga
  • Använd enkla program som är lätta att förstå
  • Bestäm att eleverna ska arbeta med samma klipp ett visst antal lektioner
  • 1,5 timmar är lagom lång lektionstid

Tanken på en kurs i dataspelsmusik uppstod 2016 då Grästorp skulle gå från musikskola till kulturskola och flera nya ämnen var på väg in. Man ville få in programmering i kursutbudet, ett nytt sätt att skapa musik, att lära eleverna att använda datorn som ett instrument. Men kulturskolan tog tanken ytterligare ett steg och man bestämde att göra dataspelsmusik. Senare gjordes också film med musik och ljudeffekter.

Eleverna laddade ner dataspel från You tube, ljudet togs bort och eleverna fick börja från början med enbart rörlig bild, berättar Håkan Torpenberg, lärare på Grästorps kulturskola.

-Det var viktigt att programmen var enkla. Annars tror jag vi hade tappat många snabbt. Alla har inte tålamod. Ofta fick jag säga till eleverna att det du gör nu är bra men det blir tio gånger bättre om du gör så här. Och ofta fungerade det. Det var förstås flera elever som efter ett tag kom på att dataspelsmusik nog inte var deras grej men det var väldigt många som provade. Första vändan hade vi enbart killar men sedan kom det fler tjejer. Det blev intressantare när vi började göra film som skulle ljudläggas, säger han.

Ljudfiler blev till noter

Kulturskolan köpte in den utrustning som behövdes, datorer, hörlurar och program. Från början körde man även filmmusik, berättar kulturskolechefen Björn Nordin. 

-Men det blev inte så mycket musik. Eleverna tyckte det var roligare att lägga på ljudeffekter, tjutande bildäck och pistolskott, säger Björn och tillägger att tanken med datorerna var ju att eleverna skulle lära sig skapa musik.

Men musik blev det. Inte bara dataspelsmusik utan också levande musik. Ljudfilerna skrevs ut i noter av musiklärarna och gavs till Skaraborgs musikelever. En symfoniorkester med 90 elever sattes ihop. Också en kör och en grupp dansare deltog i uppförandet i Vara konserthus. Eftersom kommunerna är små i Skaraborg krävs att flera kulturskolor går ihop för en större föreställning.

Idag har också högskolan i Skövde visat intresse för dataspelsmusik. Högskolan har flera program i dataspelsutveckling och med särskild inriktning på ljud. Under våren 2018 tog högskolan initiativ till en särskild kurs för musiklärare i dataspelsmusik. Också kulturskolan i Grästorp har behållit intresset och fortsätter köra kurs i dataspelsmusik.

Kontakt

Björn Nordin

  • Kulturskolechef Grästorps kulturskola

Håkan Torpenberg

  • lärare Grästorps kulturskola
+ + +