Till navigation Till innehåll
Ungdomar samlade i en bergssluttning.Ungdomar samlade i en bergssluttning.Ungdomar samlade i en bergssluttning.

Ungdomar runt om i Sverige behöver en ny läsambassadör 2024-2026. Foto: Susanne Kronholm.

Chans att bli Sveriges läsambassadör 2024–2026 

Kulturrådet söker en ny läsambassadör med uppgift att sätta läsning och unga i fokus. Kan det vara du eller någon du känner? Anmäl ditt intresse till det tvååriga uppdraget senast 7 april. 

Vi söker dig som har ett engagemang kopplat till mänskliga rättighets- eller minoritetsfrågor och har en förmåga att hitta nya sammanhang för att synliggöra ungas läsning. Erfarenhet/kunskap om ungas liv på landsbygden, i glesbygd och mindre-mellanstora kommuner är meriterande. Uppdraget motsvarar 50 procent av en arbetsvecka.

Läsambassadören arbetar främjande och kan inspirera unga men också vara en röst som riktar sig till vuxna. Det kan också handla om att testa nya sätt att främja läsning eller att prata på festivaler, skolor eller andra platser runt om i landet. 

Läsambassadören är en del av det läsfrämjande arbete som Kulturrådet driver på uppdrag av regering och riksdag. Läsambassadören utses av Läsrådet som är ett rådgivande organ till Kulturrådet.

Syftet med läsambassadören är att ge litteraturen och läsande ett ansikte utåt, hålla frågan om läsningens betydelse för demokrati och delaktighet levande i debatten och inspirera fler unga att läsa. 

Tidigare och nuvarande läsambassadör

Sveriges första läsambassadör utsågs 2011. Nuvarande läsambassadör är författaren och skribenten Nioosha Shams. Hennes uppdrag pågår till september 2024 då nästa läsambassadör tar över. Tidigare läsambassadören har varit serietecknaren och författaren Johan Unenge, läraren och bloggaren Johanna Lindbäck, läraren och författaren Anne-Marie Körling, programledaren och författaren Johan Anderblad och samhällsvägledaren Bagir Kwiek med inriktning på romer. 

Läs mer och ansök 

Till annonsen som läsambassadör 2024-2026

Laddar...