Till navigation Till innehåll

Nyheter

Här hittar du nyheter från Kulturrådet i datumordning. Sök och filtrera för att hitta artiklar från en viss tidsperiod.

Sökresultat

Visar resultat 1-784

Bild på en utställning med sju stora färgglada målningar.
Internationellt
23 mars 2023

Nu öppnar vi ett nytt projektbidrag för att stärka främjande insatser för internationaliseringen av kulturlivet. Bidraget är en vidareutveckling av det tillfälliga projektbidraget till internationell verksamhet som påverkats av pandemin som gick att söka under 2022.

70 projekt beviljas bidrag för läs - och litterutfrämjande insatser. Foto: Susanne Kronholm.
20 mars 2023

Kulturrådet har upphandlat en extern utredare, Erik Wikberg, som har fått i uppdrag att undersöka huruvida litteraturstödets utformning är ändamålsenlig utifrån dagens bokmarknad.

Bild för - Rapport Öppen verksamhet.jpg
Nyhet
20 mars 2023

Arbetet med breddat deltagande är en viktig fråga bland landets kulturskolor, det framkommer i Kulturrådets rapport Öppen verksamhet i kulturskolan. Studien bygger på en enkätundersökning till landets kulturskolor och intervjuer med bland annat chefer, pedagoger, barn och unga i fem kommuner.

Bild för - KUR_2_morkbla_rosa1_RGB.jpg
17 mars 2023

Kulturrådets styrelse har fått fyra nya ledamöter. De är Paula Crabtree, Marlen Eskander, Leif Jakobsson och Svante Nordin. Förordnandet löper på tre år.

Gruppbild av Läsambassadörens ungdomsråd. Foto: Susanne Kronholm.
13 mars 2023

Nio 15–16 åringar tar plats i Kulturrådets nybildade ungdomsråd. De ska tillsammans med läsambassadören Nioosha Shams fokusera på modersmål, flerspråkighet och ungdomslitteratur. Syftet är att få ungas blick på läsning och införliva deras idéer i läsambassadörens arbete.

Laurie Halse Anderson
10 mars 2023

Laurie Halse Anderson är en av Amerikas främsta författare av ungdomsböcker. Hennes litterära genombrott kom 1999 med romanen Speak, som översatts till flera språk och filmatiserats.

Baek Heena vid sitt arbetsbord.
1 mars 2023

Den sydkoreanska bilderbokskonstnären Baek Heena mottog Astrid Lindgren Memorial Award 2020. Mellan den 12–17 mars besöker hon Sverige med bland annat författarsamtal på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och besök på Littfest i Umeå.

Folk och Kulturs logga
1 mars 2023

Besökare från hela landet, över 200 programpunkter på totalt nio scener och filmstudio med liveintervjuer – årets Folk och Kultur är till ända. Kulturrådet deltog med panelsamtal om konstnärlig frihet och breddad rekrytering, frukostseminarium om Kulturhuvudstad 2029 och ett monterprogram med 20 olika mötespunkter.

Bild för - bu_24_26.jpg
28 februari 2023

Kulturlivet är en viktig del av samhällsutvecklingen och det gäller alla delar av det kulturella ekosystemet. Idag lämnar Kulturrådet sitt budgetunderlag till regeringen med förslag om stärkt stöd till centrala delar av den offentligt finansierade kulturen.

Bild på rapporten Nuläge om barns och ungas läsning
24 februari 2023

För att läsandet bland barn och unga ska öka krävs fler läsfrämjande insatser i socioekonomiskt utsatta områden. Det är också viktigt att stärka läsningen för unga och unga vuxna och öka deras delaktighet, anser Kulturrådet med stöd av Läsrådet, i en ny rapport.