Till navigation Till innehåll
Händer som arbetar med ett mixerbord.Händer som arbetar med ett mixerbord.Händer som arbetar med ett mixerbord.

Musikproduktion i studio. Foto: Unsplash.

Rekordhögt stöd till musikutgivningar

Årets första bidrag till musikutgivning från Kulturrådet innebär rekordhöga sju miljoner kronor till 118 aktörer. Syftet med bidraget är att främja ett brett musikutbud.

– Bidraget har ett fortsatt högt söktryck och vi ser en stor andel nya sökande, både i form av större bolag och egenutgivare. Vi bedömer utifrån konstnärlig kvalitet och ekonomiska förutsättningar, där kostnader för produktion, marknadsföring och distribution prioriteras, säger Emma Carlsson, handläggare på Kulturrådet.
  
Musikutgivningsbidraget ska möjliggöra för professionella aktörer att ge ut inspelad musik och ljudkonst. Fördelningen speglar en stor bredd och variation av musikaliska uttryck, aktörer och artister. Förnyelse och utveckling är också vägledande i bedömningen, liksom jämställdhets-, hbtq-, och tillgänglighetsperspektiv samt barn- och ungdomsperspektiv.
 
– Andelen barn och unga som huvudsaklig målgrupp för utgivningarna har ökat bland de sökande. Det gäller 18 projekt och fyra procent av alla ansökningar, men i höstas var det bara en procent. I övrigt är det inga större skillnader utifrån tidigare omgångar, säger Emma Carlsson.
 
Bidraget har fördelats brett geografiskt, då ansökningarna kommer från aktörer verksamma i 20 av Sveriges 21 län. Merparten av ansökningarna kommer dock från storstadsregionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Flera utgivningar har ett internationellt och interkulturellt perspektiv.
 
Totalt beviljat belopp är 7 244 044 kronor. Beslutet omfattar 480 behöriga ansökningar och totalt ansökt belopp uppgår till drygt 31 miljoner kronor. Bidraget delas ut två gånger per år.

Läs mer

Musikutgivning, första omgången 2022

Om bidraget

Kontakt

Emma Carlsson

Laddar...