Till navigation Till innehåll
Kvinna står utomhus, ser ut att vara försommar, i bakgrunden syns en kyrka.Kvinna står utomhus, ser ut att vara försommar, i bakgrunden syns en kyrka.Kvinna står utomhus, ser ut att vara försommar, i bakgrunden syns en kyrka.

Verksamhetsledare Destiny Johannah af Kleen. Foto: Anna Sturesson.

Dansen mitt i byn

Dansplats Skog är Gävleborgs första fria scen för professionell dans. Den drivs av den ideella föreningen PHIDR där koreografen Destiny Johannah af Kleen är verksamhetsledare. Föreningen har sedan 2019 haft regionalt utvecklingsbidrag från Kulturrådet och medfinansiering från Region Gävleborg. Nu går projektet in på sitt tredje år och verksamheten etablerar sig på allvar.

Mitt i det lilla samhället Skog utanför Söderhamn ligger en nerlagd missionskyrka som numer är produktionsplats och dansscen. Där möts danskonstnärer och publik för att dela upplevelser. Tanken med DansPlats Skog är att danskonstnärer både ska kunna bo och verka i Gävleborgs län. Nu när projektet snart avslutas kommer föreningen att från 2022 få ett treårigt verksamhetsbidrag från Kulturrådets anslag för fria scenkonstaktörer. Föreningen har även ett årligt verksamhetsbidrag från regionen för att driva verksamheten vidare.

Projektet föddes ur en frustration berättar verksamhetsledaren Destiny Johannah af Kleen:

– Vi reflekterade över att vi hade långa restider då vi arbetade mycket borta. Det är inte hållbart att pendla 5 timmar till Stockholm varje dag. Vi fick helt enkelt inte ihop det. Det fanns ingen naturlig plats för konstformen dans i regionen. Det saknades en infrastruktur. Unga dansare från länet utbildade sig och kom tillbaka hem men det fanns ingen arbetsmarknad för dom här, så dom stannade inte kvar.

Tillsammans med andra konstnärer i regionen gjorde Destiny en lista på vad som behövdes för att stärka dansen. Högt upp på listan fanns behovet av att skapa arbetstillfällen, pengar för produktion av dans i länet. Men också lokaler som fungerar för dans.

– Vi fick ofta höra att dans är svårt, att danskonst inte säljer och att det inte finns publik. Men vi har visat på motsatsen. Vi har satt en våg i rörelse. Som verksam inom dans måste en hela tiden utbilda. Nu har vi en dansrörelse på gång. DansPlats Skog har fulla hus och alltid öppna dörrar för den som vill komma och titta, säger Destiny Johannah af Kleen.

Vad betyder utvecklingsbidraget från Kulturrådet?

– Det visar att vi är viktiga för kulturlivet i Sverige, att det finns danskonst även på landsbygden. Vi har betat av listan vi gjorde men nu finns en ny lista. Tack vare utvecklingsbidraget lyftes vi i föreningen och vi stärktes i vår övertygelse att dans kan förändra världen! Med verksamhetsbidrag från både region och Kulturrådet kommer vi arbeta vidare. Människor hör av sig och vill vara en del av DansPlats Skog, en del av det vi skapat. Det är stort. Vi får ofta frågor från konstnärer från andra delar i landet som också vill skapa nya platser och nätverk för konst.

Vad säger du till dem?

– Gå ihop med andra som tror att förändring är möjlig. Gör en lista på det ni saknar. Ventilera listan med så många som möjligt. Och lobba mot politiker och tjänstepersoner. Vi vill ju stötta andra att göra som oss. Kulturen måste finnas både i staden och i skogen.

Laddar...