Till navigation Till innehåll

Cillas bästa tips till skolbiblioteket

"Katalogen är ett fint pedagogiskt verktyg, den passar så väldigt bra för att kunna arbeta läsfrämjande inför Läslovet", säger Cilla Dalén, skolbibliotekarie på Enbacksskolan i Tensta.

Så här gör Cilla när katalogen kommit, i god tid inför Läslovet:

  • När katalogen kommer kollar jag i den ett par dagar för att förbereda mig.
  • Jag har möten med mina grupper med elever som har särskilt ansvar för biblioteket, för att visa katalogen och be dem peppa i klasserna.
  • Jag ber lärarna dela ut katalogen till alla elever, jag tipsar dem om vad de kan läsa tillsammans i klassrummet först.
  • Eleverna får ta hem katalogen över lovet och fundera över vilka böcker de vill läsa.
  • Därefter kan de vara med och önska böcker till skolbiblioteket! Ibland har klasserna röstat fram en högläsningsbok, då får de den boken först av alla. Om de ska rösta fram en bok att läsa tillsammans är det viktigt att läraren styr eleverna till lämpliga sidor i katalogen.

En glad kvinna framför ett träd, hon har en vindjacka på sig och tittar in i kameran.

Cilla Dalén. Foto: Hampus Enkvist.

Om Cilla Dalén

Cilla Dalén är utöver skolbibliotekarie även en av administratörerna för Facebookgruppen ”Skolbibliotekssamtal” och Instagramkontot ”Skolbibliotekarierna”. Hon bloggar på Pedagog Stockholms blogg: Vad gör de i biblioteket? 2020 fick hon Ingvar Lundbergpriset för sitt ”engagerande arbete med att öka elevers läsintresse, läsutveckling och informationskompetens.”

Intervjun är även publicerad i Barn- och ungdomsbokskatalogen 2021/22.  

Läs mer och beställ katalogen

Barn- och ungdomsbokskatalogen 2021/22

Laddar...