Till navigation Till innehåll
Hylla på TioTretton med romska böcker.Hylla på TioTretton med romska böcker.Hylla på TioTretton med romska böcker.

13 nya romska läsambassader

I en andra ansökningsomgång har ytterligare 13 folkbibliotek utsetts till romska läsambassader, i det initiativ Sveriges läsambassadör Bagir Kwiek tagit. Syftet är att stötta folkbiblioteken i sin verksamhet kring minoriteten romer och nationella minoriteter.

En romsk läsambassad är ett folkbibliotek som har utvecklat sin verksamhet och sitt bestånd kring minoriteten romer. Totalt finns nu 31 romska läsambassader. Och fler är på gång.

– Genom att söka till romsk läsambassad ville vi utmana oss själva att utveckla vår verksamhet för minoriteten romer, öka vår kunskap om nationella minoriteter och bli bättre på att nå minoriteten romer! Det säger Sofia Gullö, bibliotekspedagog på Rum för barn, på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, som är en av de nya romska läsambassaderna.

– Jag är så stolt över våra folkbibliotek för att de med öppna armar och utan tvekan gör sitt för att förändra bilden av romer som ett folk utanför och för att de är med och förpassar antiziganismen till det förgångna, säger läsambassadören Bagir Kwiek. Romska läsambassader, jag tycker att orden är vackra, de känns varma och välkomnande. Välkommen in till våra läsambassader! 

De 13 nya romska läsambassaderna är:

Malungs bibliotek (Dalarna), Gävle Stadsbibliotek (Gävleborg), Huvudbiblioteket i Huddinge/Flemingsbergs bibliotek, (Huddinge/Stockholm), Bellevuegårdsbiblioteket, Lindängenbiblioteket (Malmö/Skåne), Sigtuna kommuns bibliotek (Sigtuna/Stockholm), Bibliotek Lava, Rum för barn och TioTretton (Stockholm), Stockholms stadsbibliotek: Tranströmerbiblioteket (Stockholm), Umeå stadsbibliotek (Västerbotten), Lekebergs bibliotek (Örebro).

De romska läsambassader som utsågs i januari 2021:

Biblioteken i Halmstad/Halmstad Stadsbibliotek (Halland), Helsingborgs bibliotek (Skåne), Oxiebiblioteket, Biblioteken i Malmö (Skåne), Bibliotek Uppsala (Uppsala), Västerås stadsbibliotek (Västmanland), Bergsjöns bibliotek (Göteborg/Västra Götaland), Hammarkullens bibliotek (Göteborg/Västra Götaland), Biskopsgårdens bibliotek (Göteborg/Västra Götaland), Sundsvalls stadsbibliotek, Härnösands bibliotek (Västernorrland), Borås stadsbibliotek (Västra Götaland), Stockholms stadsbibliotek: Högdalen, Farsta, Rinkeby (Stockholm), Solna stadsbibliotek (Stockholm), Tumba bibliotek/Bibliotek Botkyrka, Upplands Väsby bibliotek (Stockholm).

* Vi har även utsett Alfons Åbergs Kulturhus (Göteborg/Västra Götaland) till romsk läsambassad, då deras insatser motsvarar våra kriterier.     

Läs mer

Ambassader för läslust, glädje och stolhet

Om romska läsambassader

Laddar...