Till navigation Till innehåll
Trappscenen på Göteborgs stadsbibliotek: Bilden är tagen från toppen av trappan och en  matta och ett ståbord syns lägst ner.Trappscenen på Göteborgs stadsbibliotek: Bilden är tagen från toppen av trappan och en  matta och ett ståbord syns lägst ner.Trappscenen på Göteborgs stadsbibliotek: Bilden är tagen från toppen av trappan och en  matta och ett ståbord syns lägst ner.

Gästkrönika: Domino Kai om trappscenen på Göteborgs stadsbibliotek

Domino Kai berättar om ett möte med Mirjam Önner, programsamordnare på Göteborgs stadsbibliotek.

Jag har sedan många år tillbaka sökt mig till kulturella och politiska plattformar som drar mycket folk, för att både upplysa och så frön till en attitydförändring och för att diskutera alla människors lika värde. För tre år sedan, 2017, besökte jag Göteborgs stadsbibliotek för att utforska möjligheten till just detta. När jag äntrade stadsbiblioteket och såg den öppna scenen längst ned intill en trappliknande avsats tänkte jag: ”Det är väl där besökarna sitter.” I nästa stund slog det mig: ”Det är där det kommer att hända!”

Jag gick till receptionen och frågade vem som ansvarade för scenen, och receptionisten bad mig vänta en stund. Strax därefter mötte jag en person med ett varmt leende. Hon såg mig rakt i ögonen och presenterade sig som Mirjam Önner, programansvarig. Bemötandet var varmt, vänligt och tydligt.

Efter några hälsningsfraser frågade jag om vad scenen kan användas till. Mirjam svarade: ”Trappan kan användas till …”

”Ursäkta”, flikade jag in: ”Sa du att scenen heter Trappan?” Jag associerade till trappavsatsen tidigare. ”Ja, så heter den”, fortsatte Mirjam leende.

Jag fick berättat för mig att de haft musikkvällar, panelsamtal, föredrag, filmvisningar och väldigt mycket mer i lokalen. Här såg jag min möjlighet att sprida mer kunskap och öka allmänbildningen om romer och nationella minoriteter, för att slå hål på en del fördomar om oss. Mirjam och jag förstod varandra väl och mycket snabbt, det var aldrig några krusiduller utan en stark känsla av att vi skulle komma att samarbeta framöver. Jag kände även vilken fantastisk scen Trappan var att förmedla från!

Sedan det mötet har vi samarbetat kring Förintelsens minnesdag den 27 januari, Romernas internationella dag (tillika nationaldag) den 8 april, Motståndets dag den 16 maj, Roma-festivalen, samtalspaneler, musikuppträdanden, möte med en romsk överlevande från Förintelsen, filmvisning och samtal med samtliga nationella minoriteter.

Alla bibliotek har ett uppdrag enligt bibliotekslagen när det gäller nationella minoriteter. Lagen är tydlig med det, men det är inte alla bibliotek som tar sitt ansvar och planerar aktiviteter tillsammans med romer. Varför det är så finns det säkerligen olika svar på – men det går om viljan finns där. Om Göteborgs stadsbibliotek, med Mirjam Önner och hennes kolleger, kan – då kan även andra. Det går alltid att göra mer, visst. Och det vill vi göra, åtminstone utifrån mitt perspektiv och min blick. Och om alla bibliotek gjorde en så kallad ”Önner” hade folkbildningen om romer kommit hästlängder längre och tillsammans hade vi motat tillbaka den rådande antiziganismen. Det kan, vi via det mänskliga mötet oss emellan.

Tack Mirjam, för att du har möjliggjort Trappan även för romer. Vi har mycket kvar att samarbeta om framöver!

Domino Kai

***

Läs mer

Sveriges läsambassadör Bagir Kwiek bjuder regelbundet in gästkrönikörer från minoriteten romer. Tidigare krönikörer:

Könika: Renata Useinova
Krönika: Ajten Berlafa

Laddar...