Till navigation Till innehåll
Man utomhus men en tygkasse med böcker.Man utomhus men en tygkasse med böcker.Man utomhus men en tygkasse med böcker.

Bagir Kwiek med tygkassen full av sommarböcker.

Bagirs sommarhälsning: Te aven baxtale (Jag önskar er lycka)

Det har varit en intensiv vår med många digitala konferenser och en hel del fysiska möten och intervjuer. Den absolut gulligaste intervjun var häromdagen i ett sommarhett Stockholm, när jag satt utanför biblioteket på Medborgarplatsen och väntade på Stefan och Cecilia från Kulturrådet.

Då kommer det fram några flickor i 11-årsåldern och frågade om de kunde intervjua mig om läsning och bibliotek. De berättade att de var med på ett kollo på biblioteket. Jag blev så glad av deras frågor och engagemang så jag passade på att berätta att jag är Sveriges läsambassadör!

I efterhand fick jag veta att det var ett reporterkollo där barnen fick skriva, fota, intervjua och rita till en tidning under ledning av biblioteksmedarbetare på Tranströmerbiblioteket.

Jag kan inte tänka mig en bättre sommarsyssla för barn än att lära sig berätta om världen och trots att jag gläder mig över alla romska läsambassader och deras fantastiska engagemang och allt det som vi tillsammans på Kulturrådet har gjort under året så var det här höjdpunkten på hela året.

Och nu när sommaren är här, önskar jag att vi alla får en välbehövlig paus.

Livet har varit minst sagt annorlunda de senaste två åren, och jag tror nog att många har hunnit tröttna på alla de serier och filmer man sett på tv under den ofrivilliga isolering vi har fått genomgå för allas bästa.

Därför tycker jag att du ska lämna tv- och datorskärmen i sommar och i stället läsa en bok. En bra bok, med sin enkla utformning och helt utan behov av bra uppkoppling, är det bästa man kan unna sig.

Min vana trogen vill jag rekommendera ett par böcker med romskt tema för er.

Börja gärna med någon av Mateo Maximoffs böcker; det finns elva att välja på. Eller varför inte Thom Lundbergs fantastiska bok ”För vad sorg och smärta” eller Jan Sellings ”Frigörelsen: romers och resandes emancipation i Sverige och andra länder”. Själv ska jag läsa Ian Hancocks ”Danger! Educated Roma” igen.

Vill du verkligen göra en djupdykning in i böckernas värld? Besök ditt närmaste bibliotek eller romska läsambassad med lånekortet i högsta hugg och fyll en kasse med böcker. Sjunk sedan ner bekvämt i en stol och öppna upp en ny värld med hjälp av en av mänsklighetens finaste uppfinningar: en bok.

Varma sköna sommarhälsningar från mig till er alla.

Bagir Kwiek,
Sveriges läsambassadör

Läs mer

Bagir om Ian Hancock

Bagir om Mateo Maximoff

Laddar...