Till navigation Till innehåll
Böcker från Göteborgs stadsbibliotek i en park.Böcker från Göteborgs stadsbibliotek i en park.Böcker från Göteborgs stadsbibliotek i en park.

En sensommarhälsning från läsambassadören.

Why the moon travels

Sveriges läsambassadör Bagir Kwiek om irländska boken Why the moon travels och om Göteborgs stadsbiblioteks besök i sommarparkerna.

Hoppas ni haft en skön sommar och att ni är redo för höstens vackra förändringar i naturen.

Lagom till sommaren fick jag en gåva skickad till mig från Angela, som är Irlands läsambassadör. Det var självklart en bok – men inte vilken bok som helst, utan en sådan där bok som du inte vill ska ta slut. En bok där du läser sakta och stannar till, för att du märker att sidorna snart ska ta slut.

Boken heter "Why the moon travels" och den visar att det bland de olika romska folken finns de mest otroliga historieberättarna i världen. Boken är bara på 144 sidor men den är skriven på det allra vackraste sätt man kan skriva. Den består av flera olika små korta berättelser, och före varje berättelse förklarar den fantastiska författaren Oein DeBhairduin lite om bakgrunden till historierna.

Han skriver otroligt vackert och fångar din fantasi från första bokstaven: ”Stories are how we explain the world around us to others and ourselves. Each story passes messages to us, some clear some oblique, but always speaking to us when we choose to listen.” /---/ ”From an early age, I knew that stories were told with the understanding that they would be retold. They carry the past and present of the teller in them, together reweaving an ancient tapestry.”

Historierna kommer från den grupp som kallas Irish Travellers, som inte heller de skriver ner sina historier och kunskaper, utan de förmedlar dem muntligt.

Jag är otroligt glad att Oein DeBhairduin har sammanställt denna bok. Den är skriven och illustrerad av minoriteten själv, berättelserna är vackra och fyllda av de resandes kunskaper om naturen och sin syn på livets skönhet och tragedi. Jag ville inte att den skulle ta slut, och jag sparade läsandet till de få stunder på dagen som jag kunde få läsa helt för mig själv.

Boken blev utsedd till årets bok i Irland 2020 och jag håller helt med – den  är fantastisk! Den är skriven på engelska men jag hoppas den kommer i översatt form snart.

Under sommaren har det blivit ett par dagar i någon av Göteborgs vackra parker. Där råkade jag på ett otroligt fint initiativ av Göteborgs stadsbibliotek. De åker ut till olika parker på dagarna på cykel och ställer upp ett vackert bås där man kan få låna böcker. Så smart och fint! Man kunde läsa en bok medan man njöt av det vackra vädret, omgiven av grönska i vårt vackra Göteborg.

Det känns som om litteraturen är en del av vår stad. Inte undra på att Göteborg tänker ansöka om att få bli Unescos litteraturhuvudstad snart.

Ta hand om er och njut av sensommaren!

Laddar...