Till navigation Till innehåll
Texten Macbeth och närbild av ett till hälften manshuvud med krona och till hälften kranium.  Texten Macbeth och närbild av ett till hälften manshuvud med krona och till hälften kranium.  Texten Macbeth och närbild av ett till hälften manshuvud med krona och till hälften kranium.

Macbeth. Illustration: Greta Rönneskog.

Norrlandsoperan satsar på syntolkning

Norrlandsoperan och Umeå Teaterförening inleder ett längre samarbete med Synskadades Riksförbund Västerbotten. Under hösten 2021 kommer ett flertal föreställningar syntolkas. Synskadades Riksförbund sammanställer programmen och samordnar bokningarna. Programmen släpps halvårsvis.

– Kulturupplevelser blir tillgängliga för fler genom att vi skapar ett långsiktigt och varierat samarbete kring syntolkade live-arrangemang, säger Britta Amft, projektledare vid Norrlandsoperan.

I en live-syntolkning får publiken en introduktion innan föreställningen för att kunna hänga med i handlingen. Publiken får också träffa skådespelarna innan föreställningen för att kunna känna igen rösterna och kanske känna på kostymer och scenografi.

I dag finns ett fåtal tolkar bosatta i Västerbotten. Möjlighet att utbilda sig till syntolk finns i Örebro. Umeå siktar på att anordna en egen utbildning senare i år för att utöka tolkkompetensen.

Läs mer om satsningen i Synskadades Riksförbunds pressrum

Läs mer om hur Norrlandsoperan arbetar med tillgängliga föreställningar

Laddar...