Till navigation Till innehåll
VivvyAnne ForeverMORE! lär publiken en koreografi. I bakgrunden en regnbågsflagga.VivvyAnne ForeverMORE! lär publiken en koreografi. I bakgrunden en regnbågsflagga.VivvyAnne ForeverMORE! lär publiken en koreografi. I bakgrunden en regnbågsflagga.

VivvyAnne ForeverMORE! lär publiken en koreografi. Foto: Isabel Kempe/Scensverige.

Hbtq-perspektiv till en bredare publik

Nätverket Stolt scenkonst ger scenkonst med ett HBTQ+ perspektiv en chans att nå en större och bredare publik.

 – Vi vill vara ett informationscenter. Vi tänker att man genom nätverket ska kunna dela erfarenheter och få ut någonting på djupet, säger Ulrica Johnson, verksamhetschef.  

Hur föddes idén? 

– Vi kunde se att vi hade många kollegor och vänner som jobbade med smal scenkonst med ett HBTQ-perspektiv. Vi såg också att de inte var så kända och att det var svårt för dem att nå ut. Med nätverket Stolt scenkonst ville vi ge dem en chans att nå en större och bredare publik.  

Hur utvecklades idén vidare? 

– Vi gjorde en utlysning bland våra medlemmar, som ofta är institutionsteatrar och som jobbar med de här frågorna, och frågade vilka som var intresserade av att vara med i ett nationellt nätverk. Sedan startade vi ett nätverk och sökte pengar på olika håll och i olika städer. Efter det började vi arrangera Stolt scenkonst.   

Vad har nätverket lett till? 

– Vi har fått mycket uppmärksamhet. Vi har figurerat i olika medier, i poddar och bloggar om vad vi gör. Vi får också ofta höra av de som är med i våra paneler så som teaterchefer, representanter för Svenska Institutet et cetera att nätverket är en väldigt bra idé och att vi måste ta det vidare och utveckla det. Och det har vi gjort. Nu har vi fler medlemmar och nätverket utvecklas hela tiden. 

Nätverket Stolt scenkonst har fått Kulturrådets projektbidrag för fri scenkonst.

Läs mer om projektbidrag för fri scenkonst

Laddar...