Till navigation Till innehåll
Riot Grrrl Sessions i Riksmixningsverket, Stockholm. Foto: Anna Ledin Wirén.Riot Grrrl Sessions i Riksmixningsverket, Stockholm. Foto: Anna Ledin Wirén.Riot Grrrl Sessions i Riksmixningsverket, Stockholm. Foto: Anna Ledin Wirén.

Riot Grrrl Sessions uppstod en helg för att spela in en skiva. Foto: Anna Ledin Wirén.

Musik med feminism i fokus

Alla i produktionen är kvinna eller transperson när det feministiska musikkollektivet Riot Grrrl Sessions skapar musik.

– I många sammanhang har jag som kvinna fått kämpa för att bli sedd som en professionell musiker. I det här projektet kunde vi kvinnor arbeta professionellt och kreativt utan att bli ifrågasatta, berättar Canan Rosén, Riot Grrrl Sessions.

Hur föddes idén?

– Jag ville starta ett Riot Grrrl band, det vill säga ett punk och rockband där låtarna och texterna skulle vara feministiska. Jag kontaktade ett antal kvinnliga musiker med den inriktningen men ingen kunde. Jag bestämde mig då för att samla flera punk och rockband under en helg och spela in en skiva. Den idén var det flera band som nappade på.  

Hur utvecklades idén vidare?

– Vi sökte pengar för att spela in skivan men fick inga. Då började vi med crowfunding. När vi fått ihop tillräckligt med pengar spelade vi in skivan under en helg. Det blev 13 låtar. 

– Senare sökte vi stöd för musikutgivning från Kulturrådet och fick det, alltså pengar för produktion, distribution och marknadsföring av skivan.  

Vad ledde projektet till?

– Alla inblandade i produktionen av skivan är kvinna eller transperson. Det är ett motbevis för dem som säger att det inte finns tillräckligt med bra kvinnliga producenter och musiker. 

Läs mer

Stöd till musikutgivning

Laddar...