Till navigation Till innehåll
Exteriör: En solig vinterdag utanför Medborgarhuset. Två samiska flaggor hänger vid ingången. Det är snö på marken. Exteriör: En solig vinterdag utanför Medborgarhuset. Två samiska flaggor hänger vid ingången. Det är snö på marken. Exteriör: En solig vinterdag utanför Medborgarhuset. Två samiska flaggor hänger vid ingången. Det är snö på marken.

Barnens egen plats under den samiska veckan Biejvieh! Foto: Kristina Sandström.

Samisk kultur i fokus

Ett forum för den samiska befolkningen, där det samiska språket är centralt, växer fram runt biblioteket i Arvidsjaur. Det ska inspirera till att återta samiskan, till att bevara, använda och hålla språket levande.

Bidraget Stärkta bibliotek söktes för

Biblioteket i Arvidsjaur sökte bidraget för att stärka den samiska litteraturen och öka kunskapen om samer och samisk kultur bland kommunens invånare. Satsningen startade 2018 och pågår till och med 2020. Arvidsjaurs kommun har omkring 6 300 invånare.

En kvinna klädd i kolt sitter framför en kåta inomhus. Väggen till höger är fylld med böcker.

Så användes bidraget

  • Biblioteket har breddat sin Sápmiavdelning.
  • Biejvieh!, en samisk vecka med föreläsningar, författarbesök och andra arrangemang för allmänheten, skolan och förskolan.
  • Bibliotekets medarbetare har deltagit i Bágo in books, den samiska litteraturfestivalen i Jokkmokk och gjort studiebesök på Jokkmokks bibliotek, Samernas bibliotek och Ájtte.
  • Samiska språkcaféer har utvecklats vidare.
  • Författarbesök och föreläsningar av Åke Lundgren och Charlotte Cederlund.

– Satsningen förväntas ge många olika resultat på lång sikt. Men redan nu ger den avtryck: Under projekttiden, och framför allt under den samiska veckan, har biblioteket lyckats nå målgrupper som vanligtvis inte besöker biblioteket, berättar Kristina Sandström, Biblioteks- och kulturskolechef.

Projektet har bidragit till en större bredd och ett större utbud av medier om samer och på samiska. Projektet har även bidragit till fler föreställningar och författarbesök för kommunens invånare, samt en ökad kompetens bland bibliotekets personal. Allt detta bidrar till en ökad kunskap och kännedom om samer och den samiska kulturen bland kommunens invånare.

Läs mer

Bidraget Stärkta bibliotek

Laddar...