Till navigation Till innehåll
""""""

Internationellt programråd för World Summit 2023

Programmet för World Summit 2023 kommer att utvecklas i samarbete med ett internationellt programråd bestående av ledare från den internationella konst- och kultursektorn samt representanter från Kulturrådet och sekretariatet för International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA) som är värdar för toppmötet.

De oberoende medlemmarna i det internationella programrådet för World Summit 2023 är:

Ordföranden för programrådet – Olu Alake (Storbritannien)

En man i blå skjorta och kavaj tittar in i kameran.

Olu Alake är en internationellt erkänd strategisk ledare med ett starkt engagemang för att bidra till att skapa positiv social förändring. Han är för närvarande chef för November Ventures, ett konsultföretag som specialiserar sig på kulturpolitik, konst- och mångfaldsprogram samt evenemang, och kommer snart att tillträda rollen som verkställande direktör vid The Peel Institute, en välgörenhetsorganisation i London som använder kraften i kultur, konst och arv för att koppla samman lokala grupper. Olu Alake är ordförande emeritus för 100 Black Men of London, en välgörenhetsorganisation för samhällsutveckling som tillhandahåller mentortjänster på livstid för personer av afrikansk härkomst för att uppnå spetskompetens inom utbildning, hälsa och välbefinnande, ekonomisk egenmakt och ledarskapsutveckling. Han är också förvaltare av The Reader Organisation, en välgörenhetsorganisation för litteraturutveckling. Olu Alakes övertygande meriter inkluderar utformning och leverans av flera stora program och kulturpolitiska initiativ för kreativa sektorer och organisationer som riktar sig till ungdomar. Han var tidigare chef för Cultural Diversity for Arts Council i England; chef för English Regions, Commission for Racial Equality; chef för bidragsprogram och projektutveckling i Buttle UK och strategisk bidragschef för The London Marathon Charitable Trust, som fokuserar på att öka möjligheterna till fysisk aktivitet i utsatta områden.

Olu Alake har regelbundet deltagit i världstoppmötet i en rad olika roller: från delegat, till inbjuden talare, workshopfacilitator och som medlem av den internationella programrådgivande kommittén för det åttonde världstoppmötet (2019). 

Brook Andrew (Australien)

En man i keps står i ett stökigt rum och tittar in i kameran.

Brook Garru Andrew (Wiradjuri/Celtic, Australien) är konstnär, forskare och kurator som drivs av kollisioner mellan sammanflätade berättelser, som ofta framkommer ur den ”koloniala röran”. Han var konstnärlig chef för NIRIN, den 22:a Biennalen i Sydney 2020, och är för närvarande företagsprofessor, tvärvetenskaplig praktik vid University of Melbourne; docent, Fine Art vid Monash University; och biträdande forskare vid Pitt Rivers Museum, University of Oxford. Brook Andrew representeras av Tolarno Galleries, Melbourne; Roslyn Oxley9 Gallery, Sydney och Galerie Nathalie Obadia, Paris och Bryssel.

Alfons Karabuda (Sverige)

En man i kavaj och glasögon tittar snett in i kameran.

Alfons Karabuda är tonsättare med mer än 30 års erfarenhet inom musikbranschen. Han är ledamot i kulturnämnden i den svenska nationalkommissionen för Unesco och utsågs 2021 av den svenska regeringen till expertråd för rapporten Återstart för kulturen – återhämtning och utveckling efter coronapandemin. Alfons Karabuda har tjänstgjort som expertråd för konstnärliga rättigheter till FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC), som under 2013 omfattade arbetet med UNHRC:s första rapport någonsin om konstnärliga rättigheter. Han är för närvarande ordförande för International Music Council; European Composer and Songwriter Alliance och the Internet Media Foundation samt ordförande för organisationen Sveriges kompositörer och textförfattare. Dessutom är han styrelseledamot i Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå (STIM) och Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd (KLYS); ordförande i Musiksverige och styrelseledamot i Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Global Node i Stockholm och Global Music Vault. Foto: Ola Jacobsen.

Pamela Lopez (Chile)

En kvinna tittar upp och in i kameran. Det ser ut som att hon står bland publikstolar.

Pamela Lopez är program- och publikchef på Gabriela Mistral Cultural Centre (GAM) – ett scenkonst- och musikcenter som genererar direkta möten mellan artister och en varierande publik – beläget i Santiago, Chile. Pamela Lopez har en magisterexamen i konstadministration från Columbia University (2011), som har genomförts med hjälp av ett Fulbright-stipendium för forskarutbildning och ett nationellt anslag (Becas Chile). Pamela Lopez är förespråkare för, och forskare inom, scenkonst och ledningsfrågor och är föreläsare vid flera universitet i Chile, bland annat Universidad de Chile och Pontificia Universidad Católica. Hon är tvåfaldig mottagare av Global ISPA Fellowship och är en engagerad yrkesutövare för teatersamfundet och har varit verksam inom flera organisationer och styrelser i Chile och internationellt, inklusive Teatro SIDARTE, Red de Salas (teaternätverk) och regeringens kommitté för kulturdonationer. Hon är för närvarande en del av Columbia Global Centre i Chile och International Society for the Performing Arts Congress Planning Committee. Foto: Jorge Sánchez (GAM).

Farai Mpfunya (Zimbabwe)

En svartvit bild på en man i skorta och pullover tittar in i kameran.

Farai Mpfunya är medgrundare och styrelseledamot av the Culture Fund of Zimbabwe Trust, en ideell organisation som driver aktiv social omvandling genom att arbeta med samhällen, investera i innovativ och hållbar kreativ sektorkapacitet och integrera kulturen i hållbar utveckling. Farai Mpfunya är expertråd för utveckling med en bakgrund som ingenjör (Paul Sabatier University – Toulouse, Frankrike); Business Management (Chevening Scholar vid Middlesex University Business School) och konst. Han har mer än 20 års yrkeserfarenhet inom offentliga och privata konst- och kultursektorer, som omfattar kultur och utveckling; kulturella och kreativa branscher och policyutveckling. Farai Mpfunya är medlem i EU:s/Unescos expertfacilitet för kulturstyrning för genomförandet av 2005 års konvention om skydd för och främjande av mångfalden av kulturyttringar och har suttit i den kulturpolitiska kommittén för den panafrikanska organisationen Arterial Network. Farai Mpfunya är ledamot av DeVos Institute of Arts Management vid Kennedy Centre for the Performing Arts, Washington DC (kohort 2012); och tjänstgjorde i UNDP:s nationella fredsbyggande projektstyrelse med projektet Deepening the Foundations of Peace and Social Cohesion in Zimbabwe.

Anupama Sekhar (Indien)

En kvinna håller en mikrofon och ser ut att prata med någon utanför bild. Hon har mörkt lockigt hår.

Anupama Sekhar är konstchef och har specialiserat sig på att underlätta internationellt kulturellt samarbete, både mellan nord-syd och syd-syd. Hon är för närvarande styrelseledamot i ArtsEquator, ett konstmedieföretag som främjar sydostasiatiskt regionalt utövande av konst. Anupama Sekhar är chef för kulturavdelningen vid Asia-Europe Foundation (ASEF) och är också ledamot av EU:s/Unescos expertfacilitet för kulturstyrning för genomförandet av 2005 års konvention om skydd för och främjande av mångfalden av kulturyttringar. Anupama Sekhar har en examen i engelsk litteratur och internationella studier och hon är även utbildad dansare i den indiska klassiska stilen Bharatnatyam.

Farida Shaheed (Pakistan)

En kvinna i glasögon tittar och ser ut att prata med någon utanför bild.

Farida Shaheed är sociolog och verkställande direktör för Shirkat Gah-Women's Resource Centre i Pakistan. Farida Shaheed har arbetat i mer än 25 år för att främja och skydda kulturella rättigheter genom att främja policyer och projekt som stödjer marginaliserade människors rättigheter, däribland kvinnor och socioekonomiska, religiösa och etniska minoriteter. Farida Shaheed har mottagit flera nationella och internationella utmärkelser för mänskliga rättigheter och hennes författarskap och aktivism fokuserar på de komplexa krafter som har betydelse i gränslandet mellan kvinnor, kultur, identitet, styre och staten i Pakistan, Sydasien och muslimska sammanhang. Farida Shaheed utsågs till FN:s första oberoende expertråd och särskilda rapportör på området för kulturella rättigheter (2009-2015); har varit medlem av Pakistans nationella kommission för kvinnors ställning (2016-2018) och är för närvarande engagerad i olika internationella program och initiativ. En av grundarna av Women’s Action Forum, den plattform som ledde rörelsen för kvinnors rättigheter under general Zia-ul-Haqs militärdiktatur 1977-1988. Farida Shaheed är en erfaren deltagare i förhandlingar på internationell, regional och nationell nivå och har sedan 1980 gett sitt tydliga perspektiv på integreringen av kultur och rättigheter i sitt arbete som oberoende expertråd/konsult till ett stort antal FN- och utvecklingsorgan samt till Pakistans regering. Foto: Danielle Kirby

Läs mer

World Summit on Arts and Culture 2023

artsummit.org

Laddar...