Till navigation Till innehåll
Bild för - Cirkel_16x9_gron.jpgBild för - Cirkel_16x9_gron.jpgBild för - Cirkel_16x9_gron.jpg

Ellen Nyman – ny ledamot i Kulturrådets styrelse

Regeringen har fattat beslut om att Ellen Nyman, skådespelare, regissör och konstnär, är ny ledamot i styrelsen för Kulturrådet.

Ellen Nyman, född 1971 och uppvuxen i Stockholm, är utbildad skådespelare i Århus, Danmark. I 20 år var hon verksam med teater, film och tv i Danmark.

Hon satt i danska kulturrådets scenråd 2007–2011 och återvände 2011 till Stockholm. 2016–18 var hon sakkunning hos Nordisk kulturfond. I sina konstprojekt har Ellen ställt ut i och utanför Europa och jobbar både i konst och teater med en performativ och politisk estetik.

Ellen Nyman är doktorand vid Stockholms konstnärliga högskola med fokus på Performative strategies – dimensions of emancipation, ett konstnärligt och interdisciplinärt arbete som kretsar kring olika praktiker inom scenkonst och bildkonstfältet.

I Sverige har hon skådespelat inom teater, film och tv, bland annat på Dramaten, Unga Klara och Malmö stadsteater. Hon har även verkar som regissör på Teater Tribunalen och Folkoperan.

På Folk och kultur 2020 medverkande Ellen Nyman i ett samtal om kulturlivets utveckling kopplat till jämställdhet tillsammans med kulturminister Amanda Lind.

Ledamöterna i Kulturrådets styrelse utses av regeringen. Styrelsen fattar beslut om vår budget, inriktningen på vår verksamhet och andra frågor som har principiell betydelse. Styrelsen beslutar även i vissa bidragsärenden.

Läs mer

Kulturrådets styrelse

Laddar...