Till navigation Till innehåll
""""""

Snart dags att söka första krisstödet.

Första ansökan till krisstödet öppnar 15 oktober

I förra veckan meddelade regeringen att av de 1,5 miljarder som ska gå till kulturen, får Kulturrådet 881 miljoner kronor att fördela. Den första bidragsomgången går till kompensation för inställda och framskjutna evenemang, under perioden juni-september. Kulturrådets ansökan öppnar den 15 oktober med sista ansökningsdatum 27, 28 och 29 oktober beroende på evenemangstyp.

Det andra bidraget, till särskilda behov i kulturlivet, öppnar den 22 oktober. Ansökningsperioderna kommer liksom i våras vara relativt korta, för att ge utrymme till att granska ansökningarna och betala ut stöden innan årsskiftet.
Som sökande kan det därför vara bra att redan nu förbereda underlag till den första stödomgången, som alltså gäller kompensation för sommarens evenemang, med liknande regelverk som i våras. Underlag kan exempelvis vara redogörelse och specifikation för intäktsbortfall vid inställda och merkostnader vid uppskjutna evenemang, och aktörens/organisationens/gruppens omsättning och resultat. Detaljerad information om vad man behöver redovisa för att söka stöd, kommer när ansökan öppnar.

Gör ett vägledande test

Är du osäker på om din organisation kan söka krisstöd för inställda eller uppskjutna kulturevenemang? Börja med att göra vårt enkla test. Testet ger en första indikation och garanterar inte att ni senare beviljas krisstöd.

Gör testet innan du påbörjar en ansökan

Skapa nytt användarkonto

Om du inte har sökt bidrag från Kulturrådet förut, behöver du skapa ett användarkonto i vår onlinetjänst. Skapa gärna ett konto redan nu, för att inte våra tekniska system ska bli överbelastade. Har du sökt någon form av bidrag från Kulturrådet tidigare, använder du ditt befintliga konto.

Skapa nytt konto i onlinetjänsten

Fler yrkesgrupper och organisationer kan söka nya bidragsformer

Den stora nyheten i det uppdaterade regleringsbrevet från regeringen, är att ett helt nytt bidrag inrättas, som omfattar fler slags organisationer och yrkesgrupper. Stödet ska lindra den akuta ekonomiska krisen, stimulera till återhämtning och säkra en bredd av uttryck i hela landet.

Kulturdepartementet har med andra ord lyssnat på de synpunkter som framförts av branschen. För att nämna några exempel inkluderas nu även leverantörer av scenteknik, som har sina huvudsakliga intäkter från kulturevenemang. Kulturrådet kommer även att kunna ge stöd till aktörer som drabbats av inställd internationell verksamhet och till smittsäkra evenemang.

Mer information kommer inom kort

Detaljerade riktlinjer och regelverk för det nya bidraget presenteras i samband med att ansökan öppnar den 22 oktober.

Kulturrådet bjuder in till ett antal webbinarier även under denna stödomgång, där våra medarbetare berättar mer om stödet och du kan ställa frågor. Här går vi även igenom hur du fyller i blanketten. I det första webbinariet den 19 oktober kl 12.30-13.30 berättar vi mer om bidrag till inställda och uppskjutna evenemang. Vi skickar ut inbjudan till detta via mejlutskick.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

Ansökningsperioder kompensation för sommarens kulturevenemang:

  • 15-27 oktober: utställningar, föreläsningar och liknande evenemang
  • 15-28 oktober: scenkonstföreställningar
  • 15-29 oktober: konserter

Laddar...