Till navigation Till innehåll
Halvfigur av en medelåldersman. I bakgrunden kontorslandskap.Halvfigur av en medelåldersman. I bakgrunden kontorslandskap.Halvfigur av en medelåldersman. I bakgrunden kontorslandskap.

Staffan Forssell. Foto: Hans Alm.

Hej då Staffan!

Efter sex år har Staffan Forssell fullbordat sitt uppdrag som generaldirektör för Kulturrådet. Tre saker som Staffan tycker har varit särskilt viktiga under de här åren är de internationella uppdragen, samarbeten med kompetenta kollegor och alla intressanta möten.

Kulturens roll och den konstnärliga friheten har haft stor betydelse i de internationella sammanhang som han gärna återkommer till. Staffan har suttit i styrelsen för Nordisk Kulturfond och IFACCA (International Federation of Arts Councils and Cultural Agencies). I mars samlades 80 länders representanter i Kuala Lumpur för samtal om yttrandefrihet och konstens värde. IFACCA:s styrelse bjöds sedan hit till Stockholm och var här en vecka i september.

– Våra egna kulturpolitiska mål lyser extra starkt när andra länder beskriver sina respektive hotbilder mot kulturen och yttrandefriheten, säger Staffan. I en tid av ökad polarisering behövs gränsöverskridande internationella samtal mer än någonsin.

Kulturskolorna är en annan hjärtefråga för vår avgående generaldirektör. Att alla barn ska få möjlighet att utvecklas konstnärligt är viktigt.

Staffan är också stolt över arbetet med att förändra arrangörsstödet inom musiken. En förändring som mötte en hel del kritik i musikvärlden, men ledde till att fler nya arrangörer fick utrymme. Nu har Kulturrådet fått ett regeringsuppdrag att se över arrangörsbidragen inom andra konstområden.

Att bredda deltagandet är nödvändigt för att nå målet att vi alla ska ha möjlighet att ta del av konst och kultur.

– Jag är stolt över satsningarna stärkta bibliotek, kreativa platser, bokstart med mera. Det allra bästa vore om den kunde permanentas för att trygga att fler får del av kulturen!

Nu styr alltså Staffan kosan mot nya utmaningar. Vad är det som lockar mest?

– Jag funderar på att starta ett nytt politiskt parti – Kulturpartiet!

Laddar...