Till navigation Till innehåll
Klaviatur i närbild.Klaviatur i närbild.Klaviatur i närbild.

25 februari öppnar krisstödet för inställda och uppskjutna evenemang

Nu öppnar krisstödet för inställda och uppskjutna evenemang!

Torsdagen den 25 februari öppnar Kulturrådet ansökningsomgången för inställda och uppskjutna kulturevenemang med anledning av pandemin. Kulturrådet fattar beslut om hur bidraget kommer att fördelas cirka sex veckor efter sista ansökningsdatum 15-17 mars. I anslutning till utlysningen arrangeras ett öppet webbinarium om krisstödet fredagen den 26 februari kl. 12.00-12.45.

Att ansökningsomgången öppnar först nu beror på att förordningen behövde beredas i EU-kommissionen. En ändring av bidragskriterierna i förordningen är att kulturevenemanget måste ha ställts in eller skjutits upp på grund av de föreskrifter om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar under pandemin som regeringen eller länsstyrelsen meddelat. (Kulturrådet kommer att sammanställa regeringens och länsstyrelsernas regelverk och göra det tillgängligt på webbsidan.)

Evenemanget ska också ha anordnats för allmänheten och ha offentliggjorts eller fastställts i en plan för verksamheten. Mellan den 1 oktober och 31 december 2020 skulle det tänkta evenemanget ha ägt rum.

För att omfattas av stödet handlar det om evenemang i Sverige med professionellt yrkesverksamma kulturaktörer. Kultur ska vara det huvudsakliga syftet med evenemanget. Det kan gälla konserter, scenkonstföreställningar, föreläsningar inom exempelvis teater, dans, musik, litteratur eller bildkonst.

Stöd får lämnas för högst 75 procent av intäktsbortfall upp till en miljon kronor och högst 50 procent över en miljon. Maxbeloppet till en och samma arrangör är liksom tidigare tio miljoner kronor.

Ansökningstider

  • Krisstöd för inställda eller uppskjutna evenemang: utställningar, föreläsningar och liknande evenemang
    25 februari – 15 mars

  • Krisstöd för inställda eller uppskjutna evenemang: scenkonstföreställningar
    25 februari – 16 mars

  • Krisstöd för inställda eller uppskjutna evenemang: konserter
    25 februari – 17 mars

 

Webbinarium

Fredag den 26 februari klockan 12-12.45
Kulturrådet bjuder in till ett webbinarium om inställda och uppskjutna evenemang. Delta i webbinariet via länken https://bit.ly/2NlXozq

Läs mer om krisstöden