Till navigation Till innehåll
Två kvinnor på scen. En spelar på keyboard som ligger på ett figurliknande träbord och den andra tittar storögt mot publiken, axlarna är upphöjda. Båda har färgstarka kläder i turkost och ockra. I bakgrunden hänger en grå rock med tillhörande hatt.Två kvinnor på scen. En spelar på keyboard som ligger på ett figurliknande träbord och den andra tittar storögt mot publiken, axlarna är upphöjda. Båda har färgstarka kläder i turkost och ockra. I bakgrunden hänger en grå rock med tillhörande hatt.Två kvinnor på scen. En spelar på keyboard som ligger på ett figurliknande träbord och den andra tittar storögt mot publiken, axlarna är upphöjda. Båda har färgstarka kläder i turkost och ockra. I bakgrunden hänger en grå rock med tillhörande hatt.

I Aisopos Värld, Teater Tilt. Foto: Elena Perota och Nico Lanubil, Gothenburg Mime Festival 2022.

Scenkonst i rörelse

6,8 miljoner fördelas i projektbidrag till scenkonst för genomförande 2024. Vi ger bland annat medel för produktioner runt om i landet och internationellt utbyte i form av gästspel och residens.

Inom den fria scenkonsten – dans, cirkus och performance fördelas sammanlagt tre miljoner kronor till 21 aktörer. Läs om några projekt som får stöd:

Aejlies  –  Samiskt centrum ges medel för att ta emot två internationella utövare till residenset Jårrh! som ligger i Dearna, (Tärnaby). Residenset riktar sig till utövare som identifierar sig som urfolk och som arbetar med koreografi och rörelse.

Wing It Productions ges medel för att bjuda in koreografen Michelle Dorrance och hennes kompani Dorrance Dance till steppfestivalen Stockholm International Tap Dance Festival (STF).

Interim kultur AB (svb) ges medel för att visa verket Le Scénario under festivalen ICE HOT 2024 i Oslo, Norge. Verket i koreografi av Philip Berlin undersöker dansens relation till hoppandet och finalen som dramats kulmen.

Johnson & Bergsmark AB ges medel för att turnéanpassa verket Several attempts at braiding my way home, koreograferat av Adam Seid Tahir och Amina Seid Tahir. Verket, som presenterar strategier för att skapa känslan av hem i en afro-nordisk miljö, ska visas under ICE HOT 2024 och under festivalen Rakete i Wien, Österrike.

Inom den fria scenkonsten – teater, opera, musikdramatik, performance och övriga uttryck fördelas sammanlagt cirka 3,8 miljoner kronor till elva aktörer. Läs om några projekt som får stöd:

Gothenburg Mime Festival ges medel för sin internationella mimfestival i Göteborg och för arbetet med att erbjuda samtal och workshops, samt att vara en plattform för yrkesverksamma mimare.

Latinamerikanska Folkteatern/aliasTEATERN ges medel för uppsättningen 13,000 mil från verkligheten med manus av Eva-Maria Benavente Dahlin. Pjäsen tar upp rätten att veta sitt ursprung och utgår från de tusentals illegala internationella adoptionerna i Chile under 1970- och 80-talet. Produktionen kommer att resa vidare till Chile i samarbete med Teatro Bonobo och Teatro Matacuna.

Fantastikerna ges medel för uppsättningen Vargarnas tid av Astrid Seeberger. Pjäsen riktar sig till elever från årskurs 9 och gymnasiet. Pjäsen handlar om en nazistledare och hans fotograf och ställer frågor som; var går gränsen mellan åskådare och medbrottsling?

Skånska Operan ges medel för produktionen av Gaëtano Donizettis opera Lucia di Lammarmoor. Skånska Operan, som främst ger unga operasångare från Sverige och Europa en scen, kommer att framföra en klassisk opera-tragedi om vad priset är för girighet och maktlystnad.

Fri scenkonst projektbidrag finns till för att stödja yrkesverksamma aktörer inom scenkonstområdet, så att de kan nå publik i hela landet med föreställningar av hög kvalitet. Bidraget stödjer också internationella gästspel i Sverige och turnéer utomlands. Projektbidraget går från och med 2024 att söka en gång per år.

Läs mer

Se fördelningen av Fri scenkonst projektbidrag – teater, opera, musikdramatik, performance och övriga uttryck, andra fördelningen för 2024

Se fördelningen av Fri scenkonst projektbidrag – dans, cirkus och performance, andra fördelningen för 2024

Fri scenkonst projektbidrag

Kontakt

Raphaële Choppin

Handläggare Dans, cirkus, performance, internationella scenkonstfrågor och centrumbildningar

Caroline von Hove

Handläggare för scenkonst

Matilda Ekström

Kommunikatör

Laddar...