Till navigation Till innehåll
Barn som sitter i en halvcirkel kring en kvinna som håller upp ett stort diplom. Barn som sitter i en halvcirkel kring en kvinna som håller upp ett stort diplom. Barn som sitter i en halvcirkel kring en kvinna som håller upp ett stort diplom.

Årets Väck boken-diplom delas ut. Foto: Olle Melkerhed.

Grattis Sundsvall – Årets bokväckare 2023!

”För att de visat hur folkbibliotek och förskola kan gå hand i hand, med en koffert fylld av ylande vargar, molnbullar och Tryntroll. När barnen fått dela med sig av sina erfarenheter – och väckt bok på bok – har de samtidigt gjort biblioteken till sina egna.” Lyder vinnarmotiveringen till 2023 års bokväckare.

Projektet Väck boken Sundsvall blir Årets bokväckare 2023. Det är ett samarbete mellan Copernicus förskola, Kvissleby bibliotek, Vretens förskola, Nacksta bibliotek och Sundsvalls Stadsbibliotek.

– Med Väck boken Sundsvall har vi öppnat dörrar till fantasins magiska värld! Och vilken läsglädje och lust till sagor och böcker barnen visar! Det blev verkligen ett lyckat projekt, säger läsfrämjaren och pedagogen Agneta Norrgård.

Väck boken Sundsvall består av två förskolegrupper med barn i femårsåldern som samarbetat med folkbibliotek i sitt närområde. Där har barnen högläst tillsammans och utforskat litteratur genom olika metoder. Projektet har också involverat vårdnadshavare och biblioteken kan nu se att utlåningen har ökat.

– Syftet med Väck boken Sundsvall har varit att på ett inspirerande och lustfyllt sätt synliggöra högläsning och väcka intresset för läsning, böcker och bibliotek, berättar Sofia Johansson, bibliotekarie på Sundsvalls Stadsbibliotek.  

Tre barn som sitter på golvet i bibliotek och läser böcker.
Förskolebarn från Vretens förskola väcker böcker på Sundsvalls stadsbibliotek. 

Exempel på aktiviteter 

  • Väck boken-träffar på närmsta bibliotek. Barnen från de två förskolorna, med åtta olika modersmål, besökte sina folkbibliotek vid flera tillfällen under åtta veckor. Varje samling pågick en timme och var förankrade i förskolans läroplan och Barnkonventionens artiklar.
  • Skapande verksamhet. För ökad förståelse för bokens handling och innehåll kompletterades läsningen med olika uttryckssätt. Enskilt arbete varvades med gruppaktiviteter. 
  • En gemensam utställning visades på Sundsvalls Stadsbibliotek, och på de två lokala folkbiblioteken. Utställningen visade barnens alster och synliggjorde för andra hur man kan arbeta med högläsning och kreativt skapande.
  • Inspiration! Väck boken-träffarna återgavs i bilder och filmer på sociala medier med hashtagarna #väckboken och #vackbokensundsvall samt på Sundsvalls Stadsbiblioteks webbplats.

Ett reportage om Sundsvalls alla Väck boken-aktiviteter kommer att finnas i kommande utgåva av Barn- och ungdomsbokskatalogen som släpps i samband med läslovet vecka 44.

Om Väck boken

Årets bokväckare utses av en jury med representanter från Kulturrådet. Väck boken är Kulturrådets läsfrämjande utmaning för lärare, bibliotekarier, barn och ungdomar.

Väck boken-satsningen presenterades för första gången i Barn- och ungdomsbokskatalogen 2019/20 med inspiration från tidigare läsambassadören Ann-Marie Körlings ord: ”En bok som ingen läser sover i sin ensamhet. I samma stund du öppnar boken är boken vaken och du som läser väcker innehållet till liv. Att läsa är en aktivitet."

Tidigare vinnare 

Det är fjärde året vi utser Årets bokväckare. Här kan du läsa om föregående vinnare: 

2022: Fredrika skola i Åsele kommun

2021: Modersmålsundervisningen i Södertälje

2020: Elinsborgsskolan i Tensta

I höst startar nästa omgång av Väck boken. Väck boken-material, metoder och mallar kan användas fritt av alla. Läs mer här: Bli Årets bokväckare!

Kontakt

Erik Belin

Anna Hällgren

Nina Suatan

Laddar...