Till navigation Till innehåll
Trumset i blå belysning.Trumset i blå belysning.Trumset i blå belysning.

400 miljoner till inställda och uppskjutna evenemang

Den 29 oktober kl. 24.00 stängde ansökningsomgången till den första delen av krisstödet till kulturen. Drygt 2 200 ansökningar har kommit in till ett totalbelopp på 1,8 miljarder kronor.

I den första omgången ska Kulturrådet fördela 400 miljoner kronor till intäktsbortfall för inställda och uppskjutna evenemang i Sverige från den 1 juni till den 30 september.

De sökande har i genomsnitt sökt högre belopp denna omgång. Det är inte så många fler ansökningar än till vårens krisstöd men det sökta totalbeloppet är dubbelt så högt.

– Det säger en del om hur stort inkomstbortfallet varit för aktörerna i kulturbranschen, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

Enligt regeringens förordning till Kulturrådet kan sökande beviljas högst 75 procent av sökt belopp upp till en miljon kronor och 50 procent av sökt belopp över en miljon. Taket för en sökande är tio miljoner kronor. Det är samma begränsningar som i våras men det innebär ändå att fler kommer att kunna beviljas stöd än vad det totalt sökta beloppet på 1,8 miljarder kan ge intryck av.

De sökta beloppen spänner från några tusenlappar upp till cirka 100 miljoner kronor. Drygt hälften av de sökande är arrangörer och en tredjedel är konstnärligt verksamma aktörer. Resten kategoriseras som båda delarna. Ansökningar som endast rör arrangörer står för närmare 80 procent av det sökta beloppet. Musik står för huvuddelen av sökt belopp.

Den andra ansökningsomgången som gäller krisstöd för särskilda behov stängde den 5 november kl. 24.00. 

Läs mer

Vår samlingssida om krisstöden

Andra ansökningsomgången

Kontakt

Laddar...