Till navigation Till innehåll
En hand över ett mixerbord. Bild i lila och skarp rosa.En hand över ett mixerbord. Bild i lila och skarp rosa.En hand över ett mixerbord. Bild i lila och skarp rosa.

Foto: Marcela Laskoski.

Krisstöd till stora arrangörer och aktörer

Den 16 juni, fördelar Kulturrådet den andra delen av stödpaketet till kulturen. I den här omgången delar 699 arrangörer och aktörer på drygt 247 miljoner kronor. Dagens fördelning gäller ansökningar på belopp över 100 000 kronor.

Av dem som beviljas stöd har 72 procent angett att de söker i egenskap av arrangör och 14 procent anger att de är aktörer. Resterande har sökt som både arrangör och aktör.

– Vi har fått in många nya kulturaktörer bland de sökande, säger Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet. Vi kan se att det ekonomiska behovet är stort hos privata kulturarrangörer som vanligtvis inte får offentligt stöd, utan är beroende av publikintäkter.

Fotografiska, Falkenbergsrevyn, Junibacken, Tom Tits, Rackstadmuseet, Backåkra, Liseberg, Teater Galeasen, Cirkus Brazil Jack, Jazzföreningen Nefertiti, Orphei Drängar och Lasse Stefanz är några av dem som har fått bifall på sina ansökningar om krisstöd för intäktsbortfall eller merkostnader på grund av covid-19.

– Vi har tagit hänsyn till behovet av ekonomiskt stöd och att medlen går till en mångfald av kulturella uttryck i hela landet, förklarar Kajsa Ravin.

Mest till musikområdet

Även i dagens beslut rör hälften av ansökningarna musikfältet i bred bemärkelse. Det är också musikarrangörer och aktörer som får hälften av stödet. Scenkonstområdet stod för en knapp fjärdedel av ansökningarna och får lite mer i fördelningen, 28 procent. Andra konstområden är bild och form, museer, utställningar, litteratur och läsande samt konstområdesövergripande verksamheter.

Flera beslut inom stödpaketet

Kulturrådet har valt att sprida ut besluten över flera dagar för att avlasta de tekniska systemen. Den 15 juni fattade vi beslut om cirka tusen ansökningar på belopp upp till 100 000 kronor. I dag har vi tagit beslut om nästan lika många ansökningar över 100 000 kronor. Dagarna efter midsommar kommer det sista beslutet. 32 ansökningar som behöver extra handläggningstid bordlades vid fördelningen den 16 juni.

Läs mer

Beviljade bidrag inom stödpaketet till kulturen, andra beslutet

Fördelning den 15 juni:
Beslut om ansökningar upp till 100 000 kronor (första beslutet)

Har du frågor?

I vårt forum finns frågor och svar om beslutet samlade. Där kan du även ställa egna frågor om du inte hittar svaren du söker.

Frågor och svar om besluten

Vår support når du via: stodpaket@kulturradet.se

Telefon: 08-519 264 01

Telefontid helgfria vardagar:
Måndagar, onsdagar och fredagar kl. 9:00-11:00 Tisdagar och torsdagar kl. 13:30-15:30.

Bakgrund

Stödpaketet i korthet