Till navigation Till innehåll
Bagir Kwiek omgiven av sina fyra företrädare som läsambassadör. Bagir Kwiek omgiven av sina fyra företrädare som läsambassadör. Bagir Kwiek omgiven av sina fyra företrädare som läsambassadör.

På Bokmässans första dag utses den nya läsambassadören. Här de fem tidigare. Foto: Susanne Kronholm

Vem blir Sveriges nya läsambassadör?

På Bokmässan, biblioteksscenen, torsdagen den 22 september klockan 11.00 får vi veta vem läsrådet utser till läsambassadör för perioden 2022-2024.

På scen: Författaren Daniel Sjölin samtalar med den nya läsambassadören och Kajsa Ravin, ordförande i läsrådet och generaldirektör för Kulturrådet.

10 år med läsambassadörer i Sverige

Vad är en läsambassadör?

Många länder i världen utser en läsambassadör för att sätta lusten till litteratur och läsning i fokus, särskilt bland barn och unga. Kulturrådet inrättade sin första läsambassadör 2011 och fram till 2021 har fem läsambassadörer utsetts. 

Sveriges nästa läsambassadör?

År 2021 inrättades ett läsråd inom Kulturrådet. Regeringen har gett läsrådet i uppdrag att lämna förslag på en läsambassadör med uppgift att främja barns och ungas läsning. Den nya läsambassadören presenteras på årets bokmässa.

Varför en läsambassadör?

Undersökningar av barn och ungas medievanor visar att läsningen minskar och att läsmotivationen minskar bland unga. Det blir allt färre frivilliga läsare. Socioekonomisk bakgrund och föräldrarnas utbildningsnivå har stor betydelse för läsvanor. Läsambassadören ska i enlighet med Sveriges nationella mål för läs- och litteraturfrämjande verka för att alla, oavsett bakgrund, ska få lika möjligheter att nå litteraturen och bli läsare.

Läs mer

Möt Kulturrådet på Bokmässan 

Barn och unga ska kunna påverka 

Kontakt

Lena Boqvist

Laddar...