Till navigation Till innehåll
""""""

Stödpaket: 500 miljoner kronor till kulturen

Regeringen avsätter 500 miljoner kronor i akut stöd till kulturen, sa kulturminister Amanda Lind vid en pressträff den 20 mars. Även idrotten ska få 500 miljoner till ett liknande akut krisstöd.

– Det akuta kulturstödet ska fördelas till arrangörer, föreningar och enskilda kulturskapare som har drabbats direkt av inställda föreställningar och uppdrag på grund av coronaviruset. Kulturrådet och Konstnärsnämnden kan vara aktuella för uppgiften att fördela bidragen, sa Amanda Lind. De får nu göra en analys av var pengarna kan göra störst nytta.

– I tider av oro, när vår vardag förändras snabbt, när vi står inför stora utmaningar, då spelar kulturen och idrotten en oerhört viktig roll för oss människor. Det kanske är nu som vi behöver det som mest, framhöll kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Amanda Lind höll pressträffen tillsamman med Christer Nylander som är ordförande i riksdagens kulturutskott.

Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin kommenterar beslutet om ett krispaket till kulturen:
– Kulturrådet har jobbat intensivt med att samla in uppgifter om hur kultursektorn drabbas för att kunna skapa en systematik för så välgrundade och snabba beslut som möjligt. Det är ännu inte helt klarlagt vilken roll Kulturrådet kommer ha i fördelningen av det nya stödet men vi fortsätter nu göra en analys av var pengarna kan göra störst nytta.

Läs mer

Se pressträffen i efterhand

Regeringen presenterar krispaket för företag och jobb

Laddar...